Тайната на движещите се камъни е разгадана?

0
300

Вече десетилетия наред науката не може да обясни един голям феномен – тайнственото преместване на стотици камъни в Долината на смъртта, Съединени щати

Става въпрос за преместването на голям брой камъни по дъното на пресъхнало езеро в щата Калифорния, което не е обяснено дълги години. Предлагани са разнообразни хипотези за тяхното необяснимо придвижване, като се започне от действие на магнитни сили и се стигне до извънземна намеса или дори шега на някой ексцентрик или на група от ексцентрици.

Сега обаче екип от океанографския институт „Скрипс“ успя да намерят обяснение на голямата загадка с движещите се камъни. Изследването започва още през 2011 г., когато общо 15 скали с монтиран GPS са поставени в Долината на смъртта.

Няколко години след това става ясно, че наблюдаваният феномен се дължи на замръзването на водата в платото, при което по повърхността й се образуват листове лед, дебели между  3 и 6 мм, които се движат свободно от ветровете, избутвайки отделните камъни по определяни от вятъра и течащата отдолу вода траектории.

камъни
Движещите се камъни в Долината на смъртта



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.