Септември започва с важни за християните събития. Честит Имен Ден!

0
516

1 септември дава ново начало за християните. На прекрасните именници – Честит Имен ден!

На 1 септември започва новата църковна година.

Много хора се чудят защо началото не е свързано с 1 януари, както е в календарната година, но тази дата е била определена назад в миналото по времето на Свети император Константин Велики, който въвежда тази традиция от 1 септември 312 година.

В храмовете на 1 септември се говори за Иисус Христос и текстовете, които прочел в синагогата, в които се говорело за пророчеството на Исайя, че ще настъпи благоприятна година.

За византийците този текст бил като указание от Всевишния да отпразнуват Нова година.На 1 септември в православните храмове светяват вода, както на всяко 1 число на всеки месец.

Ако отидете на църква на 1 септември, ще си вземете прясна светена вода, с която ще наръсите вашите домове или офиси, като не ръсите в банята или в тоалетната.

simeon-sv-stalpnik
Свети Симеон Стълпник прекарал много години горе на кулата, за да общува с Всевишния

Наръсете леглата, на които спите и измийте очите си, за да премахнете от вас и от вашите близки всички лоши енергии и влияния.

На 1 септември БПЦ почита паметта на Свети Симеон Стъплник, Света Марта (майката на Свети Симеон Стълпник) и Светите дякони мчци Айтал и Амун.

В народния календар наричат деня  Симеоновден, а светецът е познат още като Симеон Орач – името идва от факта, че реколтата от жито вече е прибрана в хамбарите за зимата, а предстои оран и посев на следващата пшеница, която ще даде реколта през следващата година.

Св. Симеон Стълпник е роден в Мала Азия.

На 18-годишна възраст  постъпва в манастир, но воден от огромното желание да общува с Всевишния, далеко от хората, той се усамотява, построява си каменна кула, която приличала на висок стълб. Там на върха на кулата прекарал всички свои години до края на земните му дни. Затова е наречен “Стълпник”.

Доживява до дълбока възраст и предава Богу дух на 103-годишна възраст.

Според народните вярвания, на 1 септември нищо не се изнася от дома, за да не избяга късметът.

По времето на този ден се гадае какво ще бъде времето през месец декември.

Имен ден празнуват Симеон, Симона, Симеонка, Симо, Мони, Мончо, Моника, Монка, Марта, Мартина, Мартин, Мартул.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.