Астрономи алармират: Меркурий може да изчезне

0
595

Това ще стане в близките 5 млрд. години

Астрономи от университета на Хавайските острови алармираха, че Меркурий може да изчезне в съвсем скоро време.

Те са изчислили траекторията, по която се движат планетите от Слънчевата система за няколко милиарда години напред. В резултат на изчисленията са стигнали до извода, че Меркурий може да изчезне след сблъсък с Венера и Слънцето.
Според изчисленията, това ще се случи в близките пет милиарда години.

Добрата новина е, че нито Земята, нито някоя от другите планети са застрашени. Всички те /с изключение на Меркурий/ ще останат по местата си. Тази информация е публикувана в „Astrophysical Journal”.

Това ще стане в близките 5 млрд. години
Това ще стане в близките 5 млрд. години

От доста време астрономите не спират да гадаят до каква степен е стабилна Слънчевата система и да търсят отговор на този въпрос. За всички тях е интересно да узнаят и до кога ще успеят да просъществуват планетите й, без да се сблъскат една с друга. Несъмнено обаче при сблъсъка, „излишната” планета ще бъде изхвърлена от системата в резултат на гравитационните взаимодействия, предава Руската информационна агенция „Новости”.



Всъщност е доста сложно да бъде даден категоричен отговор на този въпрос, дори е почти невъзможно. През последните две десетилетия обаче този въпрос представлява сериозен интерес на астрономите. Благодарение на супер бързото развитие на мощните компютри, те вече имат яснота, макар и малка, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.