На 5 септември: Честит Имен Ден, прекрасни именници!

0
723

Денят 5 септември е изключително важен за всички християни. Почитаме важни личности, без които християнството нямаше да бъде същото

Техните имена не са сред най-често споменаваните в християнското ежедневие, но без тях нямаше да се роди последният и новозаветен пророк Свети Йоан Предтеча.

5 септември
На 5 септември: Честит Имен Ден!

На 5 септември християните отдаваме почит към Светите праведни Захария и Елисавета.

Свети пророк Захария бил първосвещеникът на храма в град Йерусалим.

Когато 3-годишната Мариям (Дева Мария) на 21 ноември (Въведение Богородично) била оставена в храма, за да служи на Всевишния, както дали обет нейните родители, на стълбите била посрещната именно от свещеника Захария.Света Елисавета била сестра на Света Анна и леля на Дева Мария.

Тези християни са свързани помежду си и от Свети арх. Гавраил, който им се явил, за да им донесе важни новини от Господ.

zaharia-elisaveta
Светите Захария и Елисавета – родителите на Свети Йоан Предтеча

Арх. Гавраил първо се появил при родителите на Дева Мария, които нямали деца, а вече достигнали преклонна възраст. Новината била позитивна. Дошъл моментът да станат родители.

След години се явил на праведните Захария и Елисавета, които също дълги години нямали деца. Новината отново била позитивна – ще им се роди момче.

Малко след това Свети арх. Гавраил навестил Дева Мария, на която донесъл бял лилиум и я уведомил, че ще роди Сина Божий, който ще бъде Цар на царете и ще управлява света.

Затова вече бременната Мария, когато посетила своята бременна леля Елисавета и двете започнали да си говорят, бебето Йоан в утробата на Елисавета започнало да рита, защото чуло гласа на Божията майка и много се развълнувало.

Свети Йоан е роден 6 месеца преди Иисус Христос. Свети Йоан е наречен първо Предтеча, защото като пророк той обикалял и пророкувал идването на Месията.

След това е наречен Кръстител, защото лично кръщава Иисус Христос във водите на р. Йордан (6 януари).

Цар Ирод бил наясно с древното пророчество за раждането на Онзи Младенец, който ще застане на престола на света и много се притеснил, че ще изгуби своя трон.

Заповядал неговите войници да издирят всички новородени момчета и да ги избият.

Това наложило Дева Мария и Свети Йосиф да бягат извън пределите на страната, заедно с новородения Иисус.

Света Елисавета избягала с малкия Йоан и се укрили в една пещера.

Свети Захария бил убит, защото отказал да каже къде е скрил своя няколкомесечен син.

Наскоро и Света Елисавета починала.

Ангел Господен се грижел за малкия Йоан, докато пораснал, върнал се в града и започнал да пророкува.

Имен ден на 5 септември празнуват много имена.

Елисавета, Ели, Елиса, Елза, Елисава, Елизавета, Елизабет, Изабела, Бети, Бетина, Лизбет, Захари, Захарий, Захарин, Захарина, Зарко, Зарка, Зара, Заша.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.