Гигантски резервоар за вода на 700 км дълбочина

0
332

Група учени от  Северозападен университет в Еванстън, щата Илинойс, се натъкнаха на доказателства за това, че на около 700 километра дълбочина има гигантски резервоар за вода

Самата вода, чийто обем е около три пъти този на Световния океан, е открита във вътрешността на вид полиморфен минерал, наречен рингудит, намиращ се в мантията на дълбочина около 700 км.

Любопитното откритие може да обясни произхода на водата на Земята, за която до този момент редица геолози по света считат, че е била транспортирана от сблъскали се с нея комети.

Новото откритие обаче насочва в съвсем друга посока, а именно – земната вода на океаните се е образувала в недрата на планетата. Тези колосални водни запаси може би са и буфер за океаните, което пък на свой ред би обяснило защо те са непроменени милиони години.

Откритието е направено чрез общо 2 хил. сеизмографа, анализирали сеизмичните вълни от 500 земетресения. То подкрепя и едно друго скорошно изследване, по време на което в диамант, изхвърлен на повърхността чрез вулканична дейност от преходната зона в земната мантия, е открит рингудит с вода.



вода
Огромен резервоар от вода под земята

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.