БЧК и охранителна фирма се грижат за възрастните хора

0
257

Възрастните българи са самотни, без значение дали са в града или на село. За тях сега започнаха да се грижат от БЧК и от охранителна фирма

През месец май писахме, че в област Пловдив охранителна фирма използва автомобилите си вместо линейки и по този начин помага на възрастните хора.

Докато патрулират из селата, охранителите купуват лекарства и други провизии за самотните възрастни, а когато се наложи – карат ги със служебните коли на лекар или до болницата. Повече информация ТУК.

Преди дни в Пловдив е открита една трогателна и стъписваща  изложба, посветена на старите хора.

БЧК
Млади активисти на БЧК помагат на възрастните хора

У нас не само по селата живеят  много самотни хора, останали без своите половинки.



Същото е положението и в града.

Докато техните деца живеят в града или са в чужбина, докато нямат време от грижи и работа да бъдат постоянно със своите възрастни близки, налага се чуждите хора да се грижат за тях.

Изложбата е под надслов „SOS. Внимание!“, която постави началото на  Национална кампания „SOS! Час внимание!“, научихме от http://mediacafe.bg.

Фотографът Неделиян Нешев запечатал лицата на българските самотни възрастни хора.

Журналистката Парашкева Иванова откри изложбата и призова младите българи да не забравяме възрастните ни сънародници. Присъстваха млади доброволци от БЧК.

Сред фотографиите има и потресаващи снимки – възрастни хора обикалят между колите, докато чакат на светофара и просят стотинки от шофьорите.

БЧК
За изложбата
БЧК
По време на откриването на изложбата в Пловдив

Стари хора протягат ръце за стотинки пред входа на църквите и манастирите.

Материалният недоимък на възрастните българи е само едната страна на проблема. Унизително ниските пенсии и липсата на средства за нормално съществуване на хора, които са работили като волове в своята младост е без аналог в света. В чужбина хората очакват с нетърпение да се пенсионират и да тръгнат по екскурзии и почивки по света.

Вторият проблем е липсата на контакти. Няма кой да обърне внимание на възрастните хора и да си поговори с тях, дори и за нищожни неща като сериала, който гледат или времето вън.

Днес в сутрешния блок на http://news7.bg гостуваха г-жа Таня Георгиева  – директор на БЧК в Пловдив и г-н Александър Александров – представител на охранителната фирма, която се грижи за старите хора. Те популяризираха своята инициатива и призоваха всички българи към малко по-голяма отговорност към съдбата  възрастните хора у нас.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.