Забраняват мобилните телефони в училищата

0
187

След като употребата на мобилните телефони в училищата се оказа огромен социален проблем, забраняват ги със закон

Единодушно депутатите приеха на второ четене новите промени в Закона за българското образование, с които се забранява използване на мобилните телефони в класната стая, съобщиха от БНР.

До края на изминалата учебна година това беше позволено и стана причина за тотално нарушена дисциплина на учебния процес.

Вместо да внимават в клас, да бъдат съсредоточени върху учебния материал, учениците масово сърфират из интернет, пускат статуси във Фейсбук или си разменят съобщения.

Лошата дисциплина и тоталното разсейване не можеха да бъдат контролирани от преподавателите.Лошите резултати от матурите красноречиво показаха, че ако нещо по отношение на учебната дисциплина не бъде предприето, тенденцията българските ученици да са едни от най-неграмотните в Европа ще се задържи.

Освен решаването на проблема с мобилните телефони в училищата, новите промени са насочени към правата и задълженията на учениците.

Едно от тях е носенето на лична карта както в сградата на училището, така и извън нея.

telefoni-klas
Забраняват мобилните телефони в клас

Всяко учебно заведение е натоварено с ангажимента да изготви отделен етичен кодекс, на който учениците трябва да се подчиняват. Този кодекс ще бъде качен на сайта на всяко учебно заведение и става публично достояние.

Новите промени позволяват на учениците да правят предложения за извънкласни форми на занимания.

Учениците могат да изказват мнения относно изготвяне на учебните планове, по въпроси, свързани с живота в училище.

Новите промени дават възможност на министъра на образованието да одобри неограничен брой помагала и учебници, а не както до сега само по 3 за всеки предмет, писаха във vesti.bg.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.