Дистанционно, което се задейства само с очи е революционно достижение

0
433

Напредъкът на технологиите показа, че могат да бъдат изобретявани все по-невероятни изобретения. Като това дистанционно, което може да се задейства само с очи

Дистанционно, което се задвижва само с очи. Вече е факт, благодарение на учени от Япония, които дадоха  надежда на хиляди хора по света 

Отново на ход са учените от Япония. Те се притекоха на помощ на хората, страдащи от АЛС – амиотрофична латерална склероза.

За това заболяване се заговори много сериозно преди две години, след като известни личности от целия свят се поливаха с ледена вода в подкрепа на страдащите от АЛС.

Най-известният човек, болен от АЛС беше изтъкнатият британски учен проф. Стивън Хокинг.

Той също подкрепи кампанията, но не се поля с ледена вода, защото тогава беше прекарал пневмония и можеше да се разболее повторно.



Вместо проф. Стивън Хокинг с ледена вода се поляха  неговите деца.

АЛС се появява при атрофия на мускулите, заради която болният остава инвалид. Той трябва да се придвижва само с инвалидна колика, но не може да движи дори своите ръце.

Проф. Хокинг говореше посредством сложен апарат. Но много от болните не могат да си позволят подобна спомагателна техника.

Новото дистанционно, което разработиха японците се нарича eyeSwitch (включва се с очи). Името не е случайно, защото страдащите от АЛС могат да го включват само с движение на очите.

Тези движения са предварително и старателно отработени. А самото дистанционно е снабдено със специални сензори, които реагират на командата с очи.

Като всяко ново изобретение, въпросното изобретение навлиза все повече в живота на хората в нужда. То им създава улеснения и определен комфорт. Кара ги да се чувстват пълноценни. А чрез своите уреди и най-вече чрез телевизорите, могат да водят нормален начин на живот. И да не се лишават от възможностите на бита като всеки един от нас.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.