Ето какво време ни очаква през месец октомври 2015 г.

Българските синоптици представиха подробна прогноза за времето през месец октомври 2015 година.

Прогнозите за времето през месец октомври 2015, представени по десетдневки оформят следната синоптична картина: Много валежи, малко слънце, спад особено в дневните температури, ветрове и слани. Специфично за този месец е, че започва характерното за есенния сезон захлаждане. Не е изключено образуването на слани. По правило октомври е доста дъждовен, така че прогнозите са за повече и обилни валежи. Като цяло температурите ще останат близки и малко по-високи от обичайните. Предвижданите минимални стойности са между 1 и 6 градуса, а  максималните между 23 и 25 градуса. Средната температура ще бъде между 15 и 19 градуса (при базисни нормални стойности за този месец от годината между 12 и 17 градуса). Типично за месец октомври също е засилването на ветровете от изток, което според синоптиците се очаква и тази година.

Първа десетдневка (01.10. – 10.10. 2015г.): Относително топло за месеца, с максимални температури между 21 и 26 градуса. Ще има понижаване най-вече на дневните стойности. Очаква се да се появят и първите слани. Първата третина от месеца ще започне с обилни валежи, но към средата времето ще се изясни.

Втора десетдневка (10.10. – 20.10. 2015г.): Синоптичните прогнози предвиждат тази десетнедвка да ни донесе обилни дъждове и рязко понижаване на температурите. Най-голяма вероятност за валежи има в дните 11, 14 и 18 октомври. Те ще бъдат следвани от краткотрайно застудяване и слани. През средната част от месеца се очаква да започнат да духат и типичните за сезона северни ветрове. Това ще доведе до допълнителен спад на температурите, които ще варират, както следва: Минимални между 1 и 6 градуса, максимални между 14 и 19 градуса.

Прогноза за времето за октомври 2015 г. предвижда променливовреме с обилни валежи, но и достатъчно слънчеви дни
Прогноза за времето за октомври 2015 г. предвижда променливо време с обилни валежи, но и достатъчно слънчеви дни

Трета десетдневка (21.10. – 31.10. 2015г.): През тези десет дни синоптиците предвиждат нестабилно и променливо време. Ще има повече валежи, но и достатъчно слънчеви часове. Дните със слънце ще бъдат около 3-4, през които обаче температурите няма да се повишат с повече от 1-2 градуса. Средните за периода минимални температурни стойности ще варират между 2 и 10 градуса, а максималните между 10 и 22. В края на месец октомври 2015 година синоптичните прогнози предвиждат променливо време с редуващи се валежи и слънчеви часове.



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.