„Горящият“ водопад Огнената конска опашка

1
439

Уникалният водопад Огнената конска опашка предлага една от най-незабравимите гледки, създадени от Природата по света

Самият водопад се намира в американския парк „Йосемити“ и водите му се стичат от 480 метра височина по скална формация, наречена Ел Капитан.

Веднъж годишно той предлага изключителна атракция, „избухвайки в пламъци“ – гледка, заради която хиляди туристи от близо и далеч пристигат там, за да видят тази наистина изумителна гледка.

Това се случва през февруари, когато за около десетина минути той прилича на течаща разтопена лава, но явлението е всъщност оптична илюзия, дължаща се на определени фактори. Именно в този период на годината водата на самия водопад е по-студена и буйна заради топящите се снегове и при по-спокойно време слънчевите лъчи създават този уникален ефект.

Явлението е заснето за пръв път през 1973 година, а по-късно бързо се превръща в една голяма атракция за хиляди туристи от цял свят.



водопад
Уникалният водопад

loading...

1 КОМЕНТАР

  1. Абсурдното е, че индианците няма как да са наричали още „в древността“, преди идването на белите, този водопад „конска опашка“. Защото просто не са познавали коня като животински вид, затова са наричали коня „голямо куче“. Конете се появяват в Северна Америка с белите преселници от Европа. Ама историята както знаем от своя горчив опит я пишат победителите! „Идианското“ име „конска опашка“ си е име измислено от бледоликите, така каза Маниту!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.