Лесна и бърза зеленчукова пита (опитайте я, докато още има изобилие от родни зеленчуци)

1
497

Лесна и страшно вкусна рецепта за зеленчукова пита, която ще ви накара да се влюбите

Докато зимата още не е дошла и на пазара има изобилие от пресни и най-вече родни зеленчуци, ви предлагаме рецепта за вкусна зеленчукова пита. Прави се бързо и е удивително ефектна, така че спокойно може да я поднесете и на гостите си.

Нужни са ни чаша брашно, една лъжичка суха мая, чаша вода, половин чаша олио, щипка сол, една лъжичка захар, около 200 грама зеле, една тиквичка, два домата и магданоз за поръсване. Ако прецените и ви допада, може да настържете върху питата си и малко кашкавал накрая.

зеленчукова пита
Не само вкусна, но и много красива зеленчукова пита

Първо разтваряме маята в малто топла вода и прибавяме към нея захарта, заедно с една лъжица брашно. Всичко това разбъркайте леко и го оставете да се разтвори добре за не повече от 15-ина минути.

Чак тогава прибавете останалото ви брашно, олиото, солта и от тях замесете тестото. После го покрийте и оставете, за да втаса. Докато чакате да втаса, нарежете зелето на ситни парченца и го запържете леко в малко олио. След това трябва леко да го охладите и чак тогава да го замесите с тестото. Пак оставете да втаса за около час.



Поставете след това тестото в предварително намаслена тавичка, покрийте го и го запечете за близо половин час на 200 градуса във фурната. Доматите и тиквичките ги нарежете на тънки колелца или филийки, според предпочитанията ви, а като извадите тестото от фурната, ги наредете отгоре.

Поставете вече готовата зеленчукова пита във фурната, за да се пече около половин час, но този път на не повече от 180 градуса. А преди да я сервирате, поръсете отгоре със ситно нарязания магданоз.

Припомняме, че по ваше желание питата ви може да бъде овкусена и с малко настърган кашкавал, което ще й придаде двойно по-хубав вкус. Ако слагате кашкавал обаче, той трябва също да бъде запечен леко, за да може да се разтече.

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.