Гигантски вирус на 30 хил. години беше открит в Сибир

0
244

В най-крайните северозиточни части на Сибир е бил открит непознат за науката гигантски вирус на възраст от цели 30 хил. години

Mollivirus sibericum, открит от група от руски и френски учени, е с дължина 0,6 микрона, има повече от 500 протеина и се размножава в самото ядро на клетката, която използва за гостоприемник.

Новооткритият вирус е четвъртият гигантски вирус, открит от 2003 г. досега, което показва, че те на са чак толкова рядко срещани и са много разнообразни. Заради размерите си те могат да се наблюдават и с обикновен микроскоп и лесно могат да бъдат взети за бактерии.

Учените обаче предупреждават, че трябва да се внимава, за да не се „събудят“ някои от тях в резултат на човешкото индустриализиране на арктическите райони на планетата и затоплянето на климата.

До 2003 г. науката считаше, че вирусите са само с малки размери и са съставени от много малък брой гени. Именно тогава обаче беше открит и първият гигантски вирус Mimivirus, който притежава 1000 гена. През 2013 г. пък е описано и семейството вируси Pandoravirus, което притежава цели 2500 гена.



Учените ще продължат с търсенето на нови вируси в най-древните замръзнали слоеве на Сибир.

вирус
Древният вирус е на 30 хил. години

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.