Звезда озадачава астрономите по света

0
253

Звездата KIC 8462852, отдалечена от Земята на 1480 светлинни години, привлече интереса на много астрономи по света с необичайна аномалия

Въпросната звезда се намира между две известни съзвездия – Лира и Лебед – и е наблюдавана с телескопа „Кеплер“. Именно така е установено, че до 80% от нея се затъмняват, като това продължава от 5 до цели 80 дни.

Астрономите изключват необичайното наблюдение да се дължи на проблем с телескопа „Кеплер“. Не може да се обясни и с наличието на пръстени от космически отломки, гравитиращи около самата звезда, тъй като KIC 8462852 е твърде стара, а подобно нещо се наблюдава при значително по-млади звезди, както и със скорошен сблъсък с някакво друго космическо тяло.

Сред възможните хипотези, предложени до момента от учените, е хипотезата за облак от комети, разрушаващи се при своето въртене около звездата. Именно това се счита за най-правдоподобната хипотеза, чрез която може да се обясни това неравномерно блокиране на излъчваната от KIC 8462852 светлина, което се наблюдава от астрономите.

Втората хипотеза е свързана с наличието на технология на развита извънземна цивилизация, напреднала дотолкова, че може да поставя слънчеви панели около звездата си, за да извлича колосално количество енергия от нея.



звезда
Тайнствената звезда озадачава астрономите

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.