Поругаха и Рибния буквар

0
773

Човек остава без думи от възмущение, когато трябва да опише това, което се е случило. Поругаха Рибния буквар на д-р Петър Берон

Рибният буквар е една от най-първите книги, написани на български език. Във времена на оскъдна родна литература,  Рибния буквар бил като лъч светлина в света на науката, разкриващ непознатия свят на знанието пред българите.

И ето, че някой го поруга като го открадна.

Както научихме от репортаж по bTV, Рибният буквар се съхранявал в Националния литературен музей  в София.

Рибният буквар



Г-жа Мариана Кирова, служител в музея,  съхранявала Рибния буквар в шкаф на стената, заедно с други стари и редки издания.

Г-жа Кирова излязла в отпуск и била потърсена по телефона от нейни колежки, които я запитали къде се намира Рибният буквар.

Тя казала къде, но нейните колежки отговорили, че там го няма.

Книгата е отпечатана през 1824 г. и нейната историческа, емоционална, национална и духовна стойност не е по-малка от тази на богослужебните книги от същия период.

Подадена е жалба от г-жа Мариана Кирова до директора на  Националния литературен музей г-жа Катя Зографова и до Министерство на културата.

От Министерство на културата са разпоредили незабавна инвентаризация, която трябва да приключи до 2 месеца.

bukvar-riben
Снимка: Исторически музей Самоков

Служителите на Националния литературен музей трябва да прегледат повече от 50 000 тома, които се намират в хранилищата на музея.

До момента са проверени само 5000.

Г-жа Румяна Пенчева от “Фондове и литературно наследство” в музея се надява онзи, който е взел Рибния буквар да го подхвърли някъде измежду останалите томове, за да го открият.

В противен случай Мариана Кирова ще трябва да заплати неговата 5-кратна стойност.

При последната оценка преди години Рибният буквар е оценен на 5000 лева.

Жалко е, че за Националния литературен музей се заговори по такъв неприятен повод.  Исторически музей Самоков

В музея се съхраняват огромно количество книги на български и други езици, голяма част, от които са  принадлежали на личните библиотека на едни от най-великите българи. Един такъв е и българският поет, общественик, депутат   Стоян Чилингиров.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.