Кулата на Дявола разкри своята уникална мистерия (+видео)

1
682

Един от най-загадъчните феномени в световен мащаб – Кулата на Дявола, повдигна завесата на своята мистерия

Кулата на Дявола е уникален природен феномен

Америка е пълна с чудеса на природата. Сред тях е и Кулата на Дявола, разположена в Уайоминг. Намира се в Блек Хилс, тя по своята същност представлява скален феномен, който издига снага в прерията.

Тази кула се смята за светилище от племената, които обитават този регион на САЩ.

Тя е и мечта, и предизвикателство за любителите на скалното катерене. Тъй като стотиците депресии или скални линии предоставят идеални условия за практикуване на този спорт.

Около Кулата на Дявола има и пътека, с дължина около 2 км, по която любопитните туристи могат да се разходят около този мистериозен феномен. Територията на това уникално скално образование надхвърля 1300 акра.



Още през далечната 1906 година, тогавашният президент на САЩ – Теодор Рузвелт, обявява това природно чудо за американски национален паметник.

Кулата датира от преди 40 млн. години и нейното съществуване е било обвито с мистерия и загадъчност. Напоследък обаче тя започна да разкрива част от своята тайнственост.

Учени проведоха важни и продължителни изследвания, благодарение на които разбраха как този уникален световен феномен е получил характерната си форма.

Немски експерти установиха по какъв начин Кулата на Дявола в Америка и шестоъгълните колони на Пътят на великаните в Североизточна Ирландия са получили мистериозната си форма, пише научното издание Physical Review Letters, цитиран от БЛИЦ.

Кулата на Дявола издига снагата си на 1500 метра височина. Тя, както и Пътят на великаните, имат вулканичен произход. Техните уникални образования представляват колони от базалт, които имат специфичната шестоъгълна форма.

По време на своите проучвания, физиците от Германия са направили модел на загадъчните форми, получени от изстиването на вулканичната лава. Те са успели да проследят динамичното възникване, както и разпространяването на малки пукнатини в цялата материя, която понижавала градуса си при изстиването.

Експертите са успели да изчислят и каква енергия е била необходима при равномерното разпределяне на вулканичната лава. Те са доказали по безспорен начин, че в първоначалните етапи на изстиването й в горната й част са се получили пукнатини, които са довели в последствие до формирането на чудните колони в правилна правоъгълна форма.

При последващото изстиване на лавата тези цепнатини са се предавали в дълбочина, при което те са получавали своите огромни размери. По този начин Кулата на Дявола, както и Пътят на великаните в Ирландия са получили своя зародиш, за да могат днес да впечатляват туристи от цял свят, стичащи се да зърнат мистериозните природни феномени.

 

loading...

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.