Уникална златна древна монета обогати българската история (СНИМКИ)

0
711

Случайно директорът на “Боженци” попаднал на тази златна древна монета вчера, която обогатява българската история

От 23 до 25 октомври 2015 г. музейни специалисти от цяла България вземат участие в семинар в град Ямбол.

В програмата е включено посещение на археологическия резерват “Тракийски и античен град Кабиле”, разположен близо до село Кабиле и уникалния Кабиленски манастир с лековита вода.

Докато се разхождал из античният град, директорът на АИР “Боженци” до Габрово г-н Мирослав Йорданов забелязал миниатюрната монета.

Миниатюрна на външен вид, но уникална като датировка и съдържание.Специалистите определиха тази монета като много добре запазена, От едната страна е изписано името на владетеля Филип ІІ Македонски, а на обратната страна е изсечено изображение на Херакъл в лъвска кожа.

Новооткритата монета е дадена за по-задълбочена експертиза от специалисти и тези дни докладът ще излезе.

Независимо, че древната историческа златна монета е открита от габровец, г-н Мирослав Йорданов я предал на РИМ – Ямбол, защото находката е открита на територията на община Ямбол.

moneta
Новооткритата монета е малка, но уникална

Мирослав Йорданов споделил още една любопитна подробност със слушателите на Култура ON-AIR (kulturabg.com) и цитирани от Дарик.

Самата монета била на пътеката, по която директорът на АИР “Боженци” се разхождал. Половината от нея се подавала от пръстта, а другата част била в почвата.

 

 

 

moneta
Мирослав Козарев – археолог от Ямбол получава монета от Мирослав Йорданов

Затова в началото си помислил, че е фолио от цигари. Добре, че любопитството надделяло и той намерил въпросната монета, защото ако беше попаднала в ръцете на иманяри, можеше вече да пътува зад граница.

 

 

 

 

 

 

moneta
Златната монета от едната страна
moneta
Златната монета от другата страна

Монетата е изключително рядка. След като потърсил информация в интернет, Мирослав Йорданов не попаднал на подобна. Затова спокойно заявяваме, че новата малка златна монета е изключително важна за българската история.

Забележка: Приложените снимки са личен архив на г-н Мирослав Йорданов – директор на АИР “Боженци” до Габрово

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.