Честит Имен Ден на 26 октомври!

0
587

На 26 октомври почитаме паметта на млад светец, който пострада в името на Христа, но не се отказа от своята вяра. Честит Имен Ден!

На 26 октомври почитаме паметта на Свети Димитър Солунски.

Свети Димитър е роден през 3 век – 280 година в  Солун. Неговият  баща бил  градоначалник на града.

Родителите дълги години нямали деца и след като се молели упорито на Всевишния, той ги възнаградил като  им изпратил достоен син.

Макар и млад, Свети Димитър се доказал като смел воин и затова му бил поверен висок пост във войската.След като бащата на Свети Димитър починал, императорът го назначил на същия пост.

По рождение Свети Димитър бил християнин. Ангажиментите на градоначалника изисквали той да се бори против християните.

През есента на 306 година Свети Димитър научил, че императорът ще пристигне в Солун на официална визита, защото доносници го уведомили, че младият градоначалник Димитър е християнин.

Младият градоначалник накарал своя верен слуга Леп да раздаде половината от наследеното богатство на бедните, а другата половина да запази за себе си в знак на благодарност за вярната служба.

sveti-dimitar
В саркофага се намират чудотворните мощи на Свети Димитър

Свети Димитър спазил строг пост и започнал да се моли много по-продължително от преди на Господ, защото предусещал каква ще бъде неговата съдба.

Император Галерий пристигнал в Солун и първото нещо, което направил, било спешна среща със Свети Димитър.

Свети Димитър потвърдил, че е християнин и не може да преследва хората, които вярват в Христос.

Император Галерий, който бил приятел на баща му, направил опит да  вразуми Свети Димитър, като го убеди да се отрече от християнството и се поклони на идолите.

Свети Димитър категорично отказал.

sv-dimitar-solun
Свети Димитър Солунски

Бил заловен и хвърлен в тъмница.

През цялото време Свети Димитър се молел на Всевишния. По време на молитва в килията влезли войници, които убили Свети Димитър с копия.

Това станало на 26 октомври през 306 година.

Тялото на праведника било тайно погребано от добри християни.

Слугата на Свети Димитър Луп прибрал и окървавената риза. Тя успяла да излекува много страдащи хора.

На гроба на Свети Димитър започнали да се случват много чудеса. По-късно издигнали храм, в който и днес почиват чудотворните мощи на Свети Димитър. Те пускат и миро.

Имен  ден празнуват всички с имената  Димитър, Димитра, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима,  Димка, Димо, Димчо, Диман, Димана, Драго, Драгомир,  Драгомира, Драголюб, Драголюба, Драган, Драга,  Драгана, Митко, Митка,  Мито, Мита, Митра,  Митрана,  Диян, Дияна,  Диан, Диана.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.