Така се прави лесен и божествено вкусен картофен хляб (по хитова руска рецепта)

0
1539

Картофен хляб по стара руска рецепта – ще останете удивени от разкошния му вкус

Днес ви предлагаме една стара руска рецепта за вкусен и лесен за проготвяне картофен хляб. Става наистина чуден и много ще допадне на цялото семейство и особено на хлапетата, защото може да го комбинират с ред вкусотии.

Трябват ни 350 грама брашно, 120 грама пълнозърнесто брашно, 250 грама картофи, които сме обелили и нарязали на кубчета (може и картофено пюре), 7 грама суха мая.

картофен хляб
Чудно вкусен картофен хляб по известна руска рецепта

А за поръсване ни трябват малко настъргано сирене или половин лъжица кимион, две малки лъжички сол и две лъжици масло.

Първо слагаме картофите в един съд с вряща в него вода и ги държим, докато омекнат. След това прецеждаме и запазваме около 150 грама от бульона, в който са вряли. Самите картофи намачкваме на пюре и ги оставяме да се охладят.



Взимаме една по-голяма купа и в нея смесваме добре двата вида от брашното, плюс солта, маята и кимиона. После прибавяме към тях маслото и стриваме всичко почти на трохи. Добавяме бульона, който си бяхме запазили, заедно със смачканите на пюре картофи. С всичко това се оформя меко тесто.

Добре е да го месим поне десетина минути, за да стане наистина еластично и гладко. После го поставяме в намазнена купа и го оставяме на топло, за да втаса и да си удвои обема – обикновено отнема около един час.

После размесваме пак тестото и го оформяме на хубава елипса, а отгоре го поръсваме с малко от пълнозърнестото брашно. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за около половин час.

Накрая взимаме един остър нож и разрязваме на баклавички, след което печем в загрятата на 200 градуса фурна за поне тридесет минути. Става наистина удивително вкусен хляб, от който пръстите ще си оближете. И да не пропуснем да кажем, че който иска, може отгоре да настърже малко кашкавал. Да ви е сладко на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.