Трудни преговори ГЕРБ – БСП за нов кабинет

0
297

Днес се проведоха първите преговори за нов кабинет между представители на ГЕРБ и БСП

Както разбрахме от пресконференцията, която представителите на ГЕРБ и БСП дадоха пред медиите преди малко, от общо 18 представени точки за разглеждане, обсъждане и вземане на решения, едва по 4 от тях е имало някакво желание за сътрудничество.

По останалите  точки се е появило или пълно, или голямо различие в желанието за реализирането им.

Единното мислене между ГЕРБ и БСП покрива само въпросите за ориентиране на страната към Евроатлантическия пакт, да се подобри микроклиматът  в страната и да бъдат създадени добри предпоставки за развитие на малък и среден бизнес.

gerb
Менда Стоянова от ГЕРБ обясни колко много разминавания има между ГЕРБ и БСП

България да влезе като член в Европейския банков съюз и за създаване на единен европейски енергиен център.



Да бъде възвърнато загубеното доверие на ЕК към България и да бъдат възстановени прекратените плащания по европейските програми.

Противоречия между двете политически сили бяха открити в следните направления:

ГЕРБ иска да премахне плоския данък, а БСП не.

Сектор „Енергетика“ също е ябълката на раздора. Проблемите произтичат от съдбата на „Белене“, така и от цената на тока.

Сектор „Сигурност“ трябва да бъде реорганизиран, смята от ГЕРБ. За целта е наложително ГДБОП да не бъде повече част от ДАНС, а да влезе в структурите на МВР. БСП не е съгласна.

Различни са мненията относно начините за икономически растеж на страната. БСП предлага да се направи реиндустриализация, а инвеститор да  бъде държавата, искат от БСП. В същото време държавата до момента не е показала някакви особени постижения в онези компании, в които продължава да има участие, смятат от ГЕРБ.

Големи различия са се появили относно предлаганите реформи в най-важните и възлови сектори като образование, здравеопазване, пенсии и доходи.

В заключение, Менда Стоянова каза, че избирателите, които са подкрепили ГЕРБ и са гласували точно за тази политическа партия, са гласували и за програмата на партията.

Дълг на ГЕРБ е да отстоява своите принципи до край, за да не предаде не само своите намерения, но и доверието на своите избиратели.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.