Неочаквано откритие в гробницата на Тутанкамон

0
283

Археологът Николас Рийвс е открил в гробницата на легендарния древноегипетски фараон Тутанкамон врата, останала скрита за специалистите до този момент под слой мазилка

Възможно е тя да отвежда към гробницата на Нефертити, майка на Тутанкамон и съпруга на фараон Аменхотеп (Ехнатон), живели в епохата на Новото царство, които са сред най-прочутите фигури в хилядолетната история на Древен Египет.

Необикновеното откритие е направено чрез цифрово сканиране на самата гробница на Тутанкамон, а причината тайнствената врата да остане скрита десетилетия е, че тя се намира под нарисуваните отгоре върху нея древни фрески, украсяващи цялото помещение, в което е положен младият фараон преди хиляди години.

Сред първите хипотези, които учените обсъждат, е тази, че въпросната врата отвежда към гробницата на Нефертити, чиято гробница и останки така и не са намерени досега от археолозите по време на многобройните разкопки в Долината на царете. През 1912 година в областта Ел Амарна (където в древността се намира Ахетатон, столицата на Аменхотеп и Нефертити) е открит прочутият в цял свят неин баст.

Отварянето на откритата тайна врата в погребалната камера на фараон Тутанкамон ще потвърди или опровергае подобна любопитна хипотеза.



тутанкамон
Гробницата на Тутанкамон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.