Някои от загадките на човешкото тяло

0
285

Макар и добре познато, човешкото тяло все още крие някои въпросителни, на които съвременната наука още няма ясен отговор

Физическата сила

Сравнен с шимпанзето, един от най-близките животински видове, човекът притежава два-три пъти по-малко сила, макар че гръдният кош и при двата вида е много подобен. Възможното обяснение е свързано с начина, по който мускулните влакна при човека биват управлявани от нервната му система. Броят на нервните окончания в мускулите варира, което пък повлиява ефективността на самата мускулна маса.

Доминантната ръка

Това е друга загадка, свързана с човешкото тяло и доминирането само на една водеща ръка. Има теория, обясняваща този факт с наличието на сложна система от неврони в онази част от мозъка, която контролира двигателните способности и говора. Тя обикновено е в лявото полукълбо, което отговаря за дясната половина на тялото, и именно по този начин дясната ръка става доминантна. Теория обаче бива опровергана от факта, че не всички десничари контролират своя говор в лявата половина на мозъка, докато при половината левичари това е така.



Апендикс

Някои изследователи считат, че този орган в човешкото тяло може би взема някакво участие при изграждането на имунната система в майчината утроба. Според други пък е своеобразен склад за бактерии, подпомагащи храносмилането, и в него се съхраняват култури, които да се възпроизведат, ако настъпят промени в бактериалния фонд.

Съзнание

Все още не е напълно ясно как 100 млрд. невронни връзки в човешкия мозък се синхронизират, за да създадат усещането за човешка самоосъзнатост. Досега съзнанието е обяснявано чрез биохимията, квантовата механика  и спиритизма, но все още то остава огромна загадка.

тяло
Човешкото тяло крие още тайни

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.