Архангеловата Задушница наближава – започнете да се подготвяте

0
1639

Архангеловата Задушница е последната за годината и се почита преди Коледните пости. Имате време да се подготвите

Архангеловата Задушница за 2019 г. е на 2 ноември

Това което отличава Архангеловата Задушница от останалите е, че отдаваме почит към всички загинали хайдути, революционери, войници и офицери в борбите за Освобождение, във въстания и войни.

Тази година Архангеловата Задушница се пада на 2 ноември.

Какво трябва да направим?

Да се подготвим за ходене на гробища, където почистваме гробовете от накапали листа. Поставяме цветя, палим свещи, преливаме с вода и вино, кадим с тамян.



Оставяме храна на гроба и раздаваме „За Бог да прости!“.

Храната включва жито, питка, баница, маслини, сладки, бонбони, плодове.  Всичко, което вашите близки са обичали и вие можете да купите или да приготвите.

Ако нямате време или възможност вкъщи да приготвите подавки (раздавки), които опаковате в ПВЦ кутии или в кесии, не купувайте кутия с бонбони или тарелка със сладки, които раздавате по гробища, защото не е хигиенично.

По-добре е да вземете отделно опаковани бонбони, пастички, десерти или вафли. В магазините продават и по-евтини, и по-скъпи, така че всеки може да купи.

Когато давате храната на хората, казвате „Вземете за Бог да прости“  и наричате за кого – майка, баща, баба, дядо или друг роднина.

Ако знаете, че не можете да отидете на гробища за Архангеловата Задушница, пуснете в църква суха литургия.

Предварително преценете 10 имена на кои близки ще запишете. Цената за 10 имена е 3 лева. В църква купувате и свещ от 0,40 или 1,00 лев.

В православните храмове в чужбина предлагат същата услуга, но цените там са различни.

Това става най-късно до петък вечерта (1 ноември).

През нощта списъците с имената и свещите се внасят в олтара на храма. Там преспиват, а на следващата сутрин палят свещите и свещениците изчитат имената.

Друг вариант е да запишете имена на ваши починали близки. Заплащате по 0,20 лв. за име. В този случай не се ангажирате да са 10 имена – може по-малко или повече. Записването става при жените, които продават свещите.

На 2 ноември вървете на църква, ако не можете да отидете на гробища. Запалете свещи за вашите близки и подайте нещо на вярващите или на жените, които работят в църквата за „Бог да прости!“

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.