Честит Имен Ден на 8 ноември 2015 година!

2
1029

Денят 8 ноември е изключително важен за всички християни, не само защото много българи празнуват своя имен ден, а защото преоткриваме връзката между Небесата и нас живите

Преди да се появят мъчениците за Христовата вяра, които днес почитаме и празнуваме своя имен ден, връзката между невидимия свят на Небесата и живите хора е била осъществяване чрез Ангелите.

В християнството се споменават предимно имената на двама ангели – Свети арх. Гавраил и Свети арх. Михаил.

Останалите са по-малко познати като Свети арх. Рафаил лечителят, който лекува не само физическото тяло, но и човешката душа, както  и Свети арх. Уриил – изпратен от Бог, за да  наставлява  Ездра и да му обясни съкровените Божии пътища, както и пазител на човешките тайни.

На 8 ноември почитаме архистратига Михаил и цялото ангелско войнство.



Архангел Михаил доказал пред Всевишния своята безкористна преданост в момент, в който други ангели се разбунтували. Сред тях бил и Сатанаил, когото изгонили от Рая и днес той е сред хората като ги провокира да вършат злини и безчинства, защото Сатанаил е Сатаната.

Светата православна Църква се обръща с молитва към всички небесни Ангели  „Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди“.

mihail-arh
Събор на Свети арх. Михаил, който е в средата на първия ред

Свети арх. Михаил изпълнява изключително много задачи. Той е пазител на хората, затова се смята и за покровител на военните, а на Архангеловата Задушница се прави специален помен на загиналите във войни и въстания.

Свети арх. Гавраил се появява при човеците само, когато трябва да предаде важно съобщение от Всевишния като зачеването Света Анна, родила Дева Мария; зачеването на Дева Мария, която ражда Иисус Христос; зачеването на Света Елисавета, която ражда Свети Йоан Предтеча; наближаващото успение на Пресвета Богородица; донесеният от Небесата химн на Атон „Достойно есть“, с който почитаме Божията майка и други.

Свети арх. Михаил постоянно пребивава около хората и ни оказва помощ при нужда.   Когато се роди човек, Господ му изпраща Ангел – пазител, който да се грижи за него и да му помага в трудните моменти.

Помага, когато се водят битки в името на доброто и справедливостта; когато хората се борят и отстояват хуманни каузи.

Предвожда Небесните сили, когато трябва да защитават хората от силите на злото – езичници и от дявола.

Свети арх. Михаил се явява, за да изтръгне човешката душа от нейното тяло, за да я отведе на Небето, където предстои претегляне на добрите дела и греховете, за да бъде изпратена в Рая или в Ада.

Талантливият български писател Елин Пелин посвети разказ на Свети арх. Михаил, който можете да прочетете ТУК >>>. 

Имен ден празнуват Михаил, Михаел, Микаел, Михаела, Михаила, Микаела, Ангел, Ангела, Ангелина, Ангелинка, Алина,  Анжела, Анжело,  Анджелина, Мила,  Милка, Милко, Милан, Милен, Милена, Миленка,  Огняна, Огнян, Пламена, Пламен, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радинка, Радко, Радка, Рада, Радмила, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Райко,  Райчо, Райка, Райна, Рангел, Рая, Руси, Руска, Серафим, Гаврил, Гавраил.

Професионален празник имат полицаите, колбасарите, касапите и всички, които работят в месопреработвателната индустрия.

На 8 ноември почитаме паметта и на Свети мчк. Ангел Лерински.

сподели бутон

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Помага,когато някой иска нещо добро? Я хайде да помислите,за да не се разочаровате,че сте го вярвали!?

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.