Пирамидите в Гиза поднесоха изненада

0
368

Температурна аномалия е била констатирана при някои от пирамидите в Гиза, Египет, в това число и при най-прочутата сред тях – Хеопсовата

Самата аномалия е констатирана от проекта по сканиране на пирамидите по време на топлинно сканиране, извършено при изгрев и залез – когато древните каменни съоръжения съответно се нагряват и след това изстиват. Така скоростта на фазата на това нагряване и изстиване позволява да бъдат проверени различни хипотези, свързани с пирамидите, относно наличието на кухини във вътрешността им, на въздушни потоци и нееднородни строителни материали.

В първата фаза на въпросния проект за сканиране на пирамидите се установява подобна температурна аномалия в източната страна на пирамидата на Хуфу.

При Хеопсовата пирамида са констатирани различия в топлинното отдаване, които разкриват, че има хетерогенност в структурата, която вероятно се дължи на празнини или различни строителни материали. В основата й между съседните камъни е отчетена температурна разлика от цели шест градуса, докато обикновено разликите между съседни камъни варират от 0,1 до 0,5 градуса.

Учените възнамеряват да създадат модели и различни термални симулации, чрез които да проверят няколко хипотези и може би да разберат какво всъщност са открили в пирамидите.



пирамидите
Пирамидите в Гиза

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.