Загадъчна звездна карта

0
266

Звездна карта, изрисувана по тавана на японската гробница Китора, намираща се близо до село Асука, префектура Нара, изумява науката

Правят впечатление общо четири разноцветни и красиви изображения: черна костенурка (датираща от VII – VIII век и пазеща северната част на погребалния хълм), червен феникс (пазещ южната му част), бял тигър (пазещ западната му част) и син дракон (пазещ източната му част).

По тавана на самата гробница пък има изобразени общо 68 съзвездия (сред които Голямата мечка, Дева, Везни, Плеяди и Орион), чиито звезди са изрисувани със златна боя. Освен тях има изобразени и три концентрични кръга, изрисувани с цинобър, които показват движението на небесни обекти, включително и на нашето Слънце. Наред с това са указани екваторът, хоризонтът, еклиптичните кръгове на основните небесни тела и много известни съзвездия.

По преценка на учените тази древна звездна карта най-вероятно се базира на някаква друга карта, която обаче не е намерена, и показва нощното небе над Китай по начина, по който е изглеждало в древността от позицията на съвременните градове Ксиан и Луоянг, но точната дата все още не е установена с точност.

карта
Древната звездна карта



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.