Внимание: Нова телефонна измама се шири сред нас

0
304

Пазете се, защото мошениците не спят, а измислят нови начини, за да отмъкнат средства от невнимателните хора като тази телефонна измама

От известно време в офисите на Енерго-Про валят оплаквания, че служители от компанията искат личните данни на гражданите, абонати на компанията.

Мошениците питат за номера на електромера, а след това искат ЕГН и номер на личната карта на лицето, на което е записан въпросният електромер.

От Енерго-Про обявиха, че това е телефонна измама, защото актуализацията на личните данни се извършва по имейл или на място в офисите – центрове за обслужване на клиентите срещу представяне на документ за самоличност. Много рядко се обаждат по телефона.

Ако някой позвъни на вашия телефон и се представи като служител на Енерго-Про, за да иска вашите лични данни, не му ги давайте, а позвънете на националния телефон  0700 161 61, за да попитате дали това е вярно или вървете на място в информационния им център.



Можете да подадете оплакване и в МВР на тел. 112 или на място.

Ако се случи на място да дойдат служители от Енерго-Про, те винаги са облечени в гащеризони, на които е сложена емблема на фирмата, а в студените дни те носят работни якета, на които също е изписана фирмата на гърба.

При съмнения, отново потърсете съдействие от Енерго-Про или от МВР.

********

telefon-izmama
Пазете се не само от новата телефонна измама, а от всички останали

От полицията съобщават, че към момента броят на различните телефонни измами наброява 15.

Катастрофирал роднина или роднина в болницата вече не са така актуални.

Освен измамата с Енерго-Про, други подобни са:

Съсед ще си купува климатик и не му стигат парите, да му дадете назаем. Обикновено искат от 1 000 до 2 000 лв.

Освобождаване на колет – трябва да заплатите на мнимия служител такса за колета.

Печалба от лотарията – вие сте спечелили от лотарията сума (най-често 10 000 лв.), но предварително трябва да платите на ръка данък върху печалбата на лицето, което ще дойде да я прибере в дома ви.

В дома идват представители на социалните служби, за да направят оглед за отпускане на средства за отоплителния сезон – тогава обират жилището.

Служители на НАП събират неплатени данъци по домовете – това не е практика на данъчните органи. Ако не сте си платили задълженията, те ще ви изпратят препоръчано писмо или препоръчано с обратна разписка. Може да ви се обадят по телефона или да ви изпратят писмо по имейла, но дължимата сума се внася в касата на НАП или в Местни данъци и такси, както и по банков път от вашата обслужваща банка.

Обаждане да платите сума във връзка с предстоящо саниране на жилището на съседи.

От пожарната се обаждат, че ваш роднина или приятел е пострадал при пожар и му трябват пари за лечението в болницата.

Предупредете вашите възрастни родители или малки деца, да не се връзват на подобни телефонни обаждания.

По-добре е непосредствено, след като им се обадят,  да позвънят на вас, за да прецените дали наистина се касае за измама.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.