Велик празник е 21 ноември: Посрещаме го със специална трапеза

0
1601

За да почетете великия празник, на 21 ноември трябва да отидете на църква. Приготвите празничната трапеза за цялото семейство

Въведение Богородично – Ден на православното християнско  семейство и младеж е празник, свързан с живота на Дева Мария.

Честит велик празник на 21 ноември! Вървете на църква Сн: ФБ

След като дълги години Светите Анна и Йоаким не могли да имат дете, те дали обет. Ако Господ се смили над тях и им позволи да станат родители, тяхното дете ще посвети живота си на Всевишния.

Точно така се случило. След като 3 години се радвали на малката Мариам (Мария), Светите Анна и Йоаким трябвало да  спазят дадената дума, затова завели своето момиченце в храма.

Малката Мария сама изкачила стъпалата до входа на храма, а там я чакал Свети Захария – бащата на Свети Йоан Кръстител и Предтеча, който щял да се роди доста години по-късно.



Празникът Въведение Богородично е изключително важен за християните. От този ден малката Мария започва да се подготвя за предстоящата мисия в нейния живот.

След като водила целомъдрен живот в храма и се молела на Всевишния, Дева Мария била навестена от Св. арх. Гавраил, който бил изпратен специално, за да й донесе важната вест, че ще бъде осенена от Светия Дух, ще зачене и ще роди Сина Божий – Благовещение – 25 март.

vavedenie-hram
Въведение Богородично – малката Мария напуска своите родители и остава в храма
празник
Не пропускайте да отидете на църква и да сложите празничната трапеза Сн: ФБ

Понеже в момента текат Коледните пости преди Рождество Христово, християните не консумираме месо, колбаси, млечни храни и яйца.

За да бъде почетен по-празнично великият празник Въведение Богородично, може да се консумира риба.

Няма изискване за вида и за начина, по който рибата ще бъде приготвена, за разлика от Никулден, когато традицията изисква на трапезата да има шаран.

Не пропускайте да отидете на църква на 21 ноември!

Когато си запалите свещички за здраве и благополучие вкъщи, не забравяйте да се помолите на Пресвета Богородица да закриля цяла България от беди, тероризъм и други нещастия.

Да има мир по целия свят!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.