Тайнствена древна игра в китайска гробница

0
311

Археолози са открили елементи от тайнствена бордова игра в древна гробница в китайския гард Цънжоу, която е на възраст от  приблизително 2300 години

Открита е счупена плоча, върху която чиято повърхност се е играла въпросната игра, зар с общо 14 страни, който е изработен от зъб  на някакво животно, както и общо 21 парчета с правоъгълна форма, върху които пък има нарисувани различни числа.

Самата реконструирана плоча, върху която древната игра се е играела, сякаш е украсена със заобиколени от бури и облаци две очи.

Що се отнася до намерения зар, то 12 от неговите 14 страни имат номерация от 1 до 6 във формата на известната древна китайска писменост, която се нарича чжуаншу. Всяко от тези числа е изписано по два пъти, а пък останалите две лица от него са празни.

Вероятно намерените в древнокитайската гробница артефакти представляват са части от древната игра бо. Изследователите са се опитали да я разучат, но все още не са напълно сигурни как по-точно се играе тя. Това е така, тъй като същата не се играе от около 1500 години, а и през изминалите векове е възможно правилата й да са се променеля много пъти.



игра
Тайнствена древна игра

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.