Тайнствени магнитни статуи

0
254

На площада в град Ла Демокрасия в Гватемала се намират статуи на няколко предолменски фигури, притежаващи магнитни свойства

Въпросните древни статуи, открити през 1976 година от географа Винсънт Малмстрьом, са на около четири хилядолетия и някои притежават магнитен заряд. По самите фигури обаче няма дупки, които да доказват, че в древността са правени някакви манипулации с тях. Всяка една от въпросните скулптури е с по два противоположно заредени полюса, близо един до друг и оформящи U-образно магнитно поле.

Към момента са известни общо 12 подобни статуи, 11 от които са на градския площад в Ла Демокрасия, Южна Гватемала, а една – до входа на местния музей. Общо пет от статуите са човешки тела, шест – глави, а една прилича на гигантска купа.

Четири от телата и главите са с магнитни свойства, като самите статуи са творение на най-раннатаизвестна цивилизация в Мезоамерика.

Необичайно е, че възрастта на древните фигури се определя на около четири хилядолетия, докато най-ранните известни сведения за експерименти с магнетизъм са от Китай и датират отпреди около 2 хил. години. Това доказва, че древните цивилизации са били доста по-знаещи, отколкото се предполага днес.



статуи
Древните статуи са на възраст 4 хил. години

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.