Честит Имен ден на 24 ноември!

0
535

На 24 ноември почитаме паметта на  най-образованата светица от всички жени, приели мъченичество в името на Христа.  Честит Имен ден!

Света Екатерина е родена през 3 век в Александрия.  В онези години  Александрия била водещ  културен, интелектуален  и духовен център в древния свят.  Там се намирала и уникалната Александрийска библиотека,  която била опожарена, а през 2002 г. отново възстановена, но пожарът унищожил безценни книги и ръкописи.

Света Екатерина била изключително красива, а като дъщеря на управителя на Александрия при царуването на император Максимиан,  имала възможност да получи най-квалитетното образование за онези години, до което само изтъкнати мъже имали достъп.

Бащата на Света Екатерина бил заклет езичник, но  майка й  приела християнството  нелегално.

Лично майката  въвела младата, красива и образована Екатерина в Христовата вяра.



Тя изпращала тайно своята дъщеря при един отшелник, който открил пред младата и жадна за нови знания Екатерина истинската  духовност.

До ушите на императора достига вестта, че дъщерята на предания управител на Александрия и заклет езичник, станала християнка.

Императорът изпратил пратеници при младата и начетена Екатерина, за да я убедят да остави християнството и да започне отново да се кланя на идолите.

saint-katherine
Света Екатерина и колелото на смъртта, което се счупило, когато го докоснала с огромна вяра

Света Екатерина била дълбоко убедена, че тя изповядва истинската вяра, затова  искала да накара императора да престане да преследва християните.

Междувременно Света Екатерина  успяла да превърне в християни съпругата на императора и неговите съветници.

Вместо да се разкае за своята постъпка, Света Екатерина започнала да поучава императора, а той се разгневил и  заповядал да я затворят в тъмницата.

Подложили младата Екатерина  на страшни мъчения. Осъдили я на смърт чрез  разпъване на въртящо се колело.

В момента, в който Света Екатерина докоснала колелото на смъртта, то се счупило и се разпаднало на части.  Много езичници останали впечатлени от случката и разбрали, че това е станало, благодарение на истинския Бог.

Императорът не пощадил девойката и втората присъда била обезглавяване.

Палачите изпълнили присъдата – Света Екатерина приела венеца на мъченическата смърт.

В този момент от Небето се появили Ангели, които грабнали бездиханното тяло на Света Екатерина и го отнесли високо горе на Синайската планина.

След години на това място е построен Синайският манастир, който съществува и днес,  и е кръстен на името на смелата Света Екатерина. Това се случило  през 6 век при царуването на император Юстиниян I.

*********

Чудотворните мощи на Света Екатерина са извършили безброй чудеса.  Света Екатерина помага на всеки, който й се помоли с дълбока и искрена вяра.

Докато била жива, Света Екатерина получила отлично образование, а любовта й към знанието била несломима.

Затова днес Света Екатерина особено много покровителства студентите и учениците по време на тяхното  следване и при полагане  на техните изпити, за да могат да се представят максимално добре.

sv-merkuriy
Свети вмч. Меркурий

Независимо, че Света Екатерина е станала великомъченица без да е била майка, тя е поела духовен ангажимент да помага на жените, за да изкарат по-леко своята бременност, както и при самото раждане, за да протече по-леко.

Имен ден празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Катина, Кети, Катрина, Катрин, Катка, Кина, Кинка, Кета, Куна, Кунка, Тинка, Тина.

На 24 ноември имен ден празнуват известни българки – актрисата Катето Евро, златното момиче на България по художествена гимнастика Катрин Велкова, Катерина Малеева – надарена тенисистка, Екатерина Дафовска – най-успешната българска биатлонискта  и други.

*********

На 24 ноември почитаме паметта и на Свети великомъченик Меркурий.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.