Долината на падащите птици

0
243

Долината Джатинга, наричана още Долината на падащите птици, е в индийския щат Асам и в нея ежегодно се наблюдава един много мистериозен феномен, който засега остава загадка

Това е така, защото в няколко поредни нощи в края на август от небето изненадващо започват да падат множество птици – необикновено явление, което според индийския зоолог Сенгупта се дължи на някаква геофизична аномалия, влияеща директно върху нервната система на птиците и техните сетива и парализираща ги.

Явлението привлича много хора и учени от близо и далеч, любопитни да го видят, които пристигат в края на август. Във въпросните няколко нощи голям брой птици започват да кръжат над малкото селце, намиращо се в средата на долината Джатинга, след което падат на земята в състояние, като са напълно замаяни. Именно това е и причина самата долина да бъде наречена Долината на падащите птици.

Събитието се повтаря в продължение на 2-3 дни, като птиците, които падат от небето, са около 45 вида. Някои умират още при падането си, докато други впоследствие успяват да се възстановяват и да отлетят.

Засега явлението няма обяснение.



птици
Долината Джатинга, наричана още Долината на падащите птици, е в индийския щат Асам и в нея ежегодно се наблюдава един много мистериозен феномен, който засега остава загадка

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.