Това е тайната на прочутите асеновградски сармички (удивително вкусна рецепта)

18
3389

Така се правят прочутите асеновградски сармички, които могат да ви вземат акъла

Представяме ви една наистина чудна рецепта, известна в цялата страна. А именно тайната на прочутите асеновградски сармички. Мънички и апетитни, те са накарали не един или двама да се влюбят в тях.

Ето точните продукти, които ни трябват за да ги направим, а после сладко сладко да си ги изядем.

Асеновградски сармички
Асеновградските сармички са едно от най-вкусните родни ястия

Трябват ни две средни по размер кисели зелки, един килограм кайма, 140 грама ориз, 100 грама доматен сок, две лъжички червен пипер, две лъжички черен пипер, две лъжички кимион, четири лъжици олио и едно бульонче.

Първо избираме по-тежките листа от зелките и ги нарязваме на правоъгълници с размер около 7х4 сантиметра.



Оризът, каймата, подправките и доматения сок се смесват заедно и се омесват много добре. После взимаме едно по едно всяко от правоъгълничетата кисело зеле и поставяме в тях от плънката – горе-долу по една лъжица се побира.

Когато поставим плънката, навиваме на руло и завиваме добре краищата, за да не се развалят сармичките. Вече готови и навити ги подреждаме в тенджера и ги поливаме с олиото и разтворения бульон. Ако нямаме бульон, може и с чаша и половина вода.

Задължително ги натискаме отгоре с по-голяма чиния, за да останат цели и да не се развалят при варенето. Оставяме ги да врат за около 25-30 минути след като вече са завряли.

Тези асеновградски сармички стават малки, изящни и страшно вкусни, в което няма защо да ви убеждаваме. Само да ги опитате и ще се влюбите в тях. Желаем ви добър апетит и да ви е сладко на всички!

loading...

18 КОМЕНТАРИ

  1. Всъщност, типичните станимашки сърмички, ако говорим за тях, се правят с мас, вместо с олио, и не се загъват. Реже се лента с размер приблизително 3/5-6 см от най-тънките листа, слага се малко от сместа и се навиват без да се загъват краищата. Притискат се леко между пръстите и дланта и се нареждат в тенджерата. Отгоре се слагат 2-3 супени лъжици свинска мас и, ако някой иска да са по-киселки, се заливат със зелев сок вместо с вряла вода. Това е рецептата, която знам от майка ми, светла й памет, която беше една от големите кулинарки в града.

  2. За първи път чувам да се добавя бульон и доматен сок. Слага се само мас, червен пипер, черен пипер и кимион. заливат се с разредена зелева чорба. Сместа трябва да замирише на луканка. Варят се един час на слаб огън.

  3. Да, Светла е права за бульона и доматения сок. А колкото по-дълго ги вариш, толкова по-вкусни стават. Е, стига да не загорят де!

  4. От баба си знам рецептата и също казвам , че няма никакъв дом. сос и бульон, това е притурка! Заливат се със зелева чорба и може малко вода , ако е силна,и за да не загарят сърмичките слагаме на дъното на съда накълцаните твърди листа и кочани от зелето, тя слагаше и сланинка с кожички (става супер)По желание може да се сложи сложи пиле или пържоли между сърмичките по средата на тенджерата. Отгоре сърмите се загръщат с листа и върху тях обърната чиния да ги притиска.

  5. Стават страхотни и в тенджера под налягане . Слагате на дъното нарязано зеле , нареждате сармичките , наливате вода и зелева чорба един пръст над тях , затискате ги с чиния , затваряте тенджерата и варите на бавен огън 10 мин. И аз за пръв път чувам в зелеви сарми домати и бульон. Нарязаното на дъното зеле може да ползвате за фасул със зеле , става страхотно . Добър апетит !

  6. Не знам защо така не сте чували за доматения сок и за зелевата чорба, но аз съм от пловдивско и винаги зелевите сърми са се готвили по този начин. Стават изключително вкусни, само че аз ги варя само с вода, за да не стават прекалено кисели. Свекърва ми е от друг край и ги прави без доматен сок и зелева чорба. Разликата е огромна, вкусът е като да са недовършени. Подправките, които ползвам са същите плюс – чубрица. От черния пипер слагам по-малко. По мое мнение в рецептата писаното количество не е най-удачното. Голямата разлика обаче е приготвянето на сместа. Като чета рецептата излиза, че се разбърква на сурово /всички продукти/ и се приготвят сърмичките. Правила съм и така – да, стават и по този начин, но липсва специфичния вкусов завършек – ароматът на пържено месо. Сместа я приготвам като първо запържвам стар лук и кайма, добавям ориз, домати и другите продукти. Оризът много леко поддава – не се приготвя да е готов – трябва даси остане почти суров и затова се слага след като каймата се запърже. Запържването на каймата пък променя аромата на сърмичките после. С готовата смес оформям сърмички. Понеже типичните станимъшки сармички се правят много малки, то и затова не се превиват зелевите листа отстрани, а само се стиска леко в шепата. Но ако ще се правят малко по-едрички или дори средни по размер – загъването на листата отстрани е задължително. После – варят се по указания горе начин – задължително затиснати с някаква тежка чиния или друго подходящо. При варенето слагам още малко олио – тези сърмички обичат да са мазнички. Може вместо олио да се сложи мас, но семейството ми не обича вкуса на маста и затова приготвям с олио. Между редовете и тай-отгоре може да се сложи сланина или много тлъсто месо – оформено като пържола и запържено. Допълнително обогатява вкуса. Ами, това е моята рецепта – от баба ми от майка ми… изпробвана мноооого десетилетия. 😉

  7. Едно е да си от Пловдивско съвсем друго дедите ти да са от Станимъка , забележете не казвам Асеновград. Тогава може да говорите за т.н. станимъшки съмички. Тога ще знаехте. че в никоя станимъшка рецепта не става дума за доматен сок,бульони,тенджери под налягане и т. н.Станимъшки сърмички не значи само да са малки…

  8. Мая, дискусията тук е за АСЕНОВГРАДСКИТЕ/СТАНИМАШКИ сърмички. Моля, правете разлика! Останалите коментари са съвсем коректни.

  9. Аз тези, които съм описала ги знам като станимашки. И винаги така сме им казвали. Всъщност бихте ли обяснили каква точно е разликата между нормалните и станимашките!? Разгледах из нета 5-6 рецепти – съставът е същия на този, който аз знам, единственото различно е, че не виждам някъде да описват предварителна термична подготовка на сместа. Наистина ще се радвам да обясните разликата.

  10. Правя ги от доста години,но без домати и бульон.Омесвам всичко сурово кайма,ориз черв.пипер,червн пипер,кимьон.На дъното на тенджерата слагам нарязано на дребно от зелето,две пилешки бутчета или половин пиле.После режа зелевите листа на триъгана форма слагам във основата на триъгалника около чаена лъжичка от сместа завивам двата долни ъгала после нагоре като затварям триъгалника.Доливам с топла водичка и добавям 2-3 л.олио.След като се сварят пожелание могът да се запечат във фурната за малко.

  11. В рецептата за станимашки сърмички никога не е имало запръжки,лук и доматен сок.В сместа се слага по една супена лъжица кисело мляко и лютеница.При завиване леко се притискат в ръката и се пускат свободно в тенджерата,а отгоре се притискат с чиния.Така стават пръхки и сместта не става на топка.Вярно е ,че много по-вкусни стават със свинска мас.По-желание,но не задължително може да се добават парченца сланинка с кожичките.Зелев сок се добавя само ако зелевите листа предварително са отцедени,в противен случай солта преварила и се губи вкуса.Приятен апетит!

  12. Аз съм се учила от моята майка, тя от нейната и т. нат. все от Станимака, та ние тук запръжки на сърмите не правим. На 1 кг. кайма се слага не повече от 200 гр. ориз, черен пипер и кимион. Аз слагам малко доматено пюре, не червен пипер, олио. Най-отдолу в тенджерата се нарежда кочани от зелето, за да не загорят сърмите. Правят се ситни и сърмите не се нареждат, нареждат се само с лозовите листа. Варят се с олио и залев сок може и малко вода, ако расола е много солен. Ако няма зелев сок се слага лимонтозу във водата. Като ги свиваш сърмичките ги стискаш, за да не се развият. Прабаба ми е казвала:“Така ги стискаш, че ако ги пуснеш от Баделема, да не се развият“.

  13. Опитайте без кимион само лук черен пипер,и малко чубрица !аз съм от Пловдив ни не слагаме кимион и домати и не запържваме

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.