Сензационни разкрития: Вижте как е изглеждал Тутанкамон (+фото)

0
982

Животът и гибелта на младия Тутанкамон е една от мистериите на Древен Египет. Учените направиха сензационни разкрития как е изглеждал младият фараон

Прочутата в цял свят златна маска на Тутанкамон – истински ювелирен шедьовър

Англичанинът Картър се натъква на нещо необикновено и най-вече непокътнато от набезите на иманярите.

Гробницата на Тутанкамон. Тя е пълна със скъпоценности, мебели, посуда и други любопитни артефакти, от които разбираме как са живели древните египтяни.

Впечатляваща е маската на младия фараон Тутанкамон. Тя е с прекрасна изработка, впечатляващи размери и е единствена в света маска от подобен род.

faraon-egipet
Младият фараон Тутанкамон е изпитвал огромни физически страдания преди да отиде в царството на мъртвите

Внушителни са били саркофазите, в които се е намирал саркофагът, приличащ на ковчег с човешка форма, в който мумифицираното тяло на Тутанкамон е престояло през вековете.



Точно тялото беше изследвано от учените. Направена е виртуална аутопсия с помощта на 2 000 компютърни изображения, докато британските учени успели да изваят тялото на младия фараон.

За разлика от прекрасната златна маска, учените изпитали огромно разочарование, когато възстановили тялото на Тутанкамон.

Той съвсем не е бил елегантен и пропорционален по начина, по който е бил изобразен на стола, заедно с неговата съпруга или пък на една ладия.

Според учените, родителите на Тутанкамон са били брат и сестра. Заради кръвосмешателството, тялото на младежа прилича повече на женско тяло, отколкото на мъжко.

faraon-carter
В последния саркофаг Картър открива мумията на фараон Тутанкамон

Възможно е да е бил и хермафродит. Тутанкамон е имал широк женски ханш, заоблени по женски бедра и гърди като на младо момиче, което навлиза в пубертета.

Едното му ходило било деформирано.

Много е възможно причината за ранната смърт на фараон Тутанкамон да не е била, свързана с отравяне, а поради това кръвосмешателство.

Не трябва да се учудваме на образа, който учените са направили и древните изображения на Тутанкамон, син на Ехнатон.

Нормално е било в далечното минало художниците да направят владетеля по-красив и по-изящен от неговата реална същност.

Все пак фараонът е пратеник на боговете. Той ще живее вечен живот в света на мъртвите. Затова жреците са изписвали огромни послания от книгата на мъртвите, чиито преписани свитъци са били поставяни в бинтовете, с които опаковали мумиите.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.