Загадъчни радиоимпулси от Вселената

0
238

Учени от института „Макс Планк“ съобщават, че австралийският телескоп “Parkes” е регистрирал пет радиоимпулса, един от които е бил двоен, което по-рано не е наблюдавано

Бързите радиоимпусли, както се наричат тези сигнали, са открити  най-напред през 2007 г. и до този момент са регистрирани общо девет от тях, като за последно това се случва през януари 2015 г.

Откритите от австралийския телскоп “Parkes” радиоимпулси повтарят по характеристики откритите в началото на тази година, но с едно изключение – един е бил двоен и с промеждутък от 2,4 милисекунди. Това се обяснява като резултат от събитие, което се е случило преди около 9 млрд. години в съзвездието Октант.

Т.нар. бързи радиоимпулси представляват единични емисии радиоизлъчване, които притежават огромна мощност, която може да се сравни с излъчването на Слънцето за период от милион години.

Към момента има няколко предложени хипотези за природата на тези бързи радиоимпулси, но въпросният двоен сигнал опровергава някои от тях, като например сблъсък на неутронни звезди, мъртви масивни звезди и плътни ядра може да се случи само еднократно. Към неотхвърлените версии са сигнал от пулсари или хиперизригване от далечни източници на гама-лъчи и рентгенови лъчи, които са известни като меки гама-репитери.аБързите радиоимпусли, както се наричат тези сигнали, са открити  най-напред през 2007 г.
Бързите радиоимпусли, както се наричат тези сигнали, са открити най-напред през 2007 г.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.