Честит празник на 30 ноември! Честит Имен ден!

0
473

Денят 30 ноември е важен празник за българските християни, защото почитаме велик светец, който проповядвал и по българските земи

Свети Андрей е  наречен Първозвани, защото е първият апостол от  12-та, които  били най-преданите ученици и последователи на Иисус Христос.

Свети Андрей Първозвани бил проповедник на Божието слово след като всички апостоли били осенени от Светия Дух, започнали да говорят много чужди езици и да проповядват в чужбина.

Той проповядвал първо в Мала Азия, а по-късно се преместил в Скития, Грузия, Русия.

Поради тази причина руснаците почитат Свети Андрей Първозвани като свой покровител.



Има сведения, че Свети Андрей Първозвани е основател на църквата в гр. Византион, а също така, че е идвал и по българските земи да разпространява истинското слово Божие.

Византион е старото име на Константинопол – Цариград – Истанбул.

andrei-sv
Свети Андрей Първозвани

Градът се наричал Византион преди Свети император Константин (21 май) да стане единствен владетел на цялата Римска империя, да забрани гоненията над християните и да основе своята столица, която нарича на неговото име Константинопол.

Поради тази причина патриарсите на Константинопол приемат себе си като преки наследници на Свети Андрей Първозвани.

Свети Андрей Първозвани проповядвал и кръщавал езичниците, които приемали християнството, но също така той лекувал болните и хромите.

Последните седмици от своя земен живот, Свети Андрей Първозвани пребивавал  в град Патра.

Свети Андрей Първозвани бил заловен и осъден на смърт – разпънат на кръста приел мъченическа смърт.

При управлението на император Констанций (337-361 г.), мощите на Свети Андрей Първозвани са пренесени в Цариград, където били поставени в църквата „Св. Апостоли“.

andrey-sv-glava
Главата на Свети Андрей Първозвани е извършила много чудеса

Когато кръстоносците нападнали и завладели Цариград, те пренесли мощите в град Амалта, Италия. Това се случило на 6 май 1208 г.

И днес мощите на Свети Андрей Първозвани почиват там.

Честната глава на Свети Андрей Първозвани се намирала в Рим.  През 1964 г. главата е предадена на Цариградската патриаршия от Римокатолическата църква като дар в знак за възстановяване добрите отношения между двете Свети църкви.

Приемат Свети апостол Андрей Първозвани за апостол на всички православни християни, защото той ръкоположил апостол Стахий – първия епископ на Цариград.

Имен ден празнуват Андрей, Андреа, Андрея, Андрейчо, Андрю, Андреан, Андре, Андрешко, Андреана,  Адриана, Андриета.

У нас  празникът се нарича Андреевден.

Интересна е народната традиция на Андреевден.

На трапезата трябва задължително да бъдат поднесени сварени  варива – боб, леща, царевица, нахут, ориз, които при процеса на варене започват да наедряват.

Смисълът е да могат житата през следващата година да наедряват, да има голямо плодородие по нивите и изобилие във всеки дом.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.