Мъдростта на светците ни помага в трудни моменти

0
380

Има много светци, които са получили изключителни прозрения, които ние днес използваме, за да бъдем още по-достойни християни

Тези прозрения помагат да укрепим своята вяра и да разширим своя духовен мироглед.

„Бог винаги помага. Той винаги идва навреме, но е необходимо търпение. Той ни чува веднага, когато се обръщаме към Него, но не и в съответствие с нашия собствен начин на мислене.

Ти мислиш, че твоят глас не достига веднага до светиите, до Божията Майка и до Христос.

Напротив, даже преди да се обърнеш към тях, Светиите бързат да ти помогнат, защото знаят, че ще им се помолиш, за да потърсиш тяхната дадена им от Бога защита.



Обаче, тъй като не виждаш онова отвъд, което е в действителност, и не знаеш как Господ управлява света, ти искаш твоите молби да бъдат изпълнени мигновено.

Но нещата не стоят така. Господ иска търпение. Той иска ти да покажеш вярата си. Не може просто да се молиш като папагал. Необходимо е също така да работим за това, за което се молим и след това да се научим да чакаме.“

Старецът Йосиф Исихаст

*********

church
Мъдростта на светците е полезна и за обикновените хора, които търсят духовните истини

„Несъмнено вярвайте! И не се страхувайте да просите. Дори когато изглежда, че за вас е забравил и Самият Господ Бог, бъдете убедени, че там, на небесата, вече има план за вашето спасение. Той задължително ще се открие, веднага щом всички участници в историята бъдат готови за това.

Свети отче Спиридоне, моли Бога за нас!“

Свети Паисий Светогорец

*********

„Главната епитимия на нашия век – това е търпението. Каквото и да ни даде Бог, всичко е по Божия воля и всичко трябва да се понася спокойно  – без паника, без униване, без хленчене, без отчаяние, без мисли срещу ближния. За своите грехове ние и страдаме.“

Старец Зосима (Сокур)

**********

„Християнинът никога и от нищо не трябва да се смущава, защото Промисълът Божий го носи на ръцете Си.“

Св.  Игнатий (Брянчанинов)

**********

„Проблемът на честните хора е в това, че те очакват честност от всички останали…  Ще получат честност от Бога, а нечестните ще получат безчестие от Бога! Бог ще въздаде на всекиго, според сърдечната му честност и чистота! Хората виждат едно, а Бог вижда друго. Това, което вижда Бог е Истината!“

Свещеник Васил Василев

**********

Веднъж отец Порфирий, заедно с три свои духовни чада, тръгнал към един манастир за вечерната служба. Отначало решили да вървят пеша. Но скоро старецът омалял от ходенето, а манастирът бил далеко. Поклонниците помислили: няма ли да потърсим някоя кола?

Скоро на пътя се показало такси. Спътниците на отец Порфирий, които били миряни, казали, че те ще спрат таксито и ще попитат водача дали може да ги закара до манастира. „Не се вълнувайте – отвърнал им старецът – Шофьорът на таксито сам ще спре. Но когато ние седнем в колата, нека никой от вас да не разговаря с него. Само аз ще говоря.”

Така и станало. Водачът на таксито спрял сам. Седнали в колата и отец Порфирий казал накъде трябва да тръгнат. Когато колата тръгнала, таксиметровият шофьор започнал да осъжда свещениците, обвинявайки ги за хиляди грехове.

След всяка своя тирада той се обръщал към тримата миряни, седящи на задната седалка на автомобила и ги питал: „Не е ли така, за това вие какво ще кажете?…”

Но пътниците, следвайки благословението на стареца, мълчали. Загубил всяка надежда за това, че някой ще му отговори, шофьорът се обърнал към отец Порфирий: „Не е ли така, отче? Какво ще кажеш за това? Не е ли това истина? Знаеш, че за това пишат даже и във вестниците!”

Тогава старецът му отговорил: „Сине мой, ще ти разкажа една малка история. Ще ти я разкажа веднъж. Да я повтарям няма да има нужда. Един човек – започнал своя разказ старецът – родом от Х. (тук отец Порфирий назовал селото, от където бил родом шофьорът) имал престарял съсед, който имал много земя.

Веднъж през нощта този човек убил своя състоятелен съсед и му заровил тялото. След това, използвайки различни фалшиви документи, той присвоил всичката земя на съседа и след това я продал. И знаеш ли какво си купил с парите от продажбата на земята? Такси.”

Таксиметровият шофьор седял като ударен от гръм. Той спрял встрани от пътя, излязъл от колата и завикал: „Нищо повече не казвай, отче! За това знаем само ти и аз!” „Знае за това и Бог – казал старецът – той ми откри всичко това, за да ти го разкажа. Постарай се от този ден да измениш живота си.”

Св. Старец Порфирий Кавсокаливит

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.