Вълшебна вода тече от български извор (ВИДЕО)

0
405

Това е едно вълшебно място, а неговата лековита вода е избавила стотици хора от множество болести

Спасово кладенче се намира в пределите на  Златишки манастир „Вознесение Господне“.

Там се намира  буен карстов извор, разположен  в южното подножие на Златишко -Тетевенска планина на  Средна Стара планина – в северните покрайнини на град Златица.

Според древното предание,  в края на XIV  век  се водила неравна битка между турските нашественици и Спас войвода – последният защитник на Златица.

Спас войвода паднал убит, а на лобното му място бликнал извор, който местните хора нарекли „Спасово кладенче“, за да напомня на следващите поколения за родолюбието и героизма на смелия Спас войвода.



Днес изворът е каптиран и е издигната чешма.

Водата е лековита, казват местните хора.

voda
Вълшебната вода тече от Спасово кладенче

Целогодишно идват много болни хора, за да си налеят от вълшебната вода, но най-много вярващи се събират на храмовия празник Възнесение Господне, който честваме 40 дни след Великден, когато Иисус Христос се сбогува с Пресвета Богородица, Мария Магдалина и останалите свои ученици, и изчезва завинаги в небесния простор, но от Царството Небесно продължава да се грижи за вярващите.

Там вярващите издигнали параклисът „Свети Спас“, в който палят свещи за здраве и благоденствие.

Ирена Григорова от bTV направи изключително интересен репортаж за Спасово кладенче и неговата вълшебна вода, което можете да изгледате ТУК  >>>.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.