Тази нощ е вълшебна: Всички ваши мечти и желания ще се сбъднат

0
1647

Чудесата продължават да се случват и днес

В нощта на 6 декември Свети Николай сбъдва всички желания и мечти Сн: ФБ

Гледайте небето и си пожелайте желания. Те ще се сбъднат.

На 6 декември почитаме един от най-големите чудотворци, извършил безброй хуманни дела, още докато бил жив.

Свети Николай Чудотворец е един от най-обичаните светци, защото помага на вярващите, а празникът Никулден е особено обичан, заради многото именници и чудесните традиции.

Свети Николай Чудотворец е роден в Мала Азия. От малък проявявал добродетелите на истинските християни.



Посветил живота си на Господ, Свети Николай се издигал в духовната йерархия и достигнал до архиепископ.

Но служейки на Господ, той не пропускал да помага на хората в беда.

Едно от първите и големи чудеса, които  Свети Николай сторил, докато бил жив, се случило, докато пътувал с кораб.

По време на буря се отворила дупка на трюма и Свети Николай успял да я запуши само с един шаран. По този начин корабът не потънал, а целият екипаж останал невредим. Затова на 6 декември приготвяме шаран.

Друго чудо, което сторил, било да спаси трите дъщери на разорен богаташ. Бащата бил готов да жертва своите дъщери, защото останал без средства.

В продължение на 3 нощи Свети Николай оставял на прозореца по 1 кесия, пълна със злато.

Бащата използвал тези средства като зестра за своите дъщери и така съумял да ги омъжи за подходящи съпрузи.

От древността битува традицията в католическия свят на Никулден да се подаряват дребни подаръци с вярването, че Синт Николаус (Сейнт Николас) ги е оставил в чорапите на камината или в Холандия в дървеното сабо.

nikolay-sv-greece
Свети Николай – чудотворна икона от Атон Сн: ФБ

Свети Николай  достигнал до дълбока старост.  След кратко боледуване, предал Богу дух  тихо и блажено  на 6 декември  342 г.

Тялото му било погребано в катедралата в гр. Мир. Неговите нетленни мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцерение.

Днес неговите мощи се намират в гр. Бари – Италия,  пренесени там в далечната  1087 г.

Те са положени в базилика, която е изградена специално в чест на светеца.  Мощите на Свети Николай и днес са чудотворни и мироточиви.

Много чудеса са се случили на хора, които са отишли при тях и са им се помолили. Всяка година на 9 май от мощите потича миро, което също е чудотворно. В храма го събират в специални стъкленици и го раздават на вярващите.

Имен ден на празнуват Никола, Николай, Ники, Николина. Нина, Нинка, Ница, Никита, Нико, Никол, Никола. Николета, Николаида, Нейчо, Кольо, Колю,  Колчо. Куна, Кунка, Куньо, Кунчо, Кънчо.

nikolay-icon
Свети Николай – чудотворната икона от манастира Свети Николай в Арбанаси Сн: ФБ

У нас на Никулден се спазват 3 основни традиции.

В нощта на 5 срещу 6 декември гледайте небето, докато си пожелавате някакво желание. Ако забележите някоя звезда да пада или да започне да свети по-ярко от останалите, това означава, че Свети Николай е чул вашите молби и ще ви помогне мечтата ви да се сбъдне.

На 6 декември вървете на църква, дори и да не сте именници. Помолете се на Свети Николай и той ще ви помогне да реализирате вашите желания.

Втората  е свързана с приготвянето на шаран. По време на пости е позволено да се яде шаран, за да бъде почетен Свети Николай Чудотворец като покровител на целия морски и речен свят, на рибарите, моряците и всички пътешественици.

На Никулден моряците правят курбан в чест на Свети Никола и прекратяват активния риболов.

Ако вие не можете да си купите шаран, понеже не е във финансовите ви възможности, купете друг вид речна риба – толстолоб, каракуда или друга.

Дори и да нямата възможност да приготвяте цяла риба, и с една консерва риба отново ще уважите великия светец на Никулден.  Проблемът е, че няма да спазите третата традиция.

Ако не можете да си купите шаран, за предпочитане е да вземете речна риба, защото тя има люспи.

Най-големи са люспите на шарана, но не са много като количество. На толстолоба са дребни, но са много.

Люспите не се изхвърлят, а се отделят. На празничната трапеза на Никулден всеки от вашето семейство слага по 1 или повече люспи под своята чиния, за да имате средства и приходи през цялата година във вашия дом.

Тези люспи не се изхвърлят след Никулден, а се оставят за Коледа и Нова година.

Всеки от вашите семейства си отделя по 1 или повече кости от рибата на Никулден и я съхранява до Коледа и до Нова година.  Люспи и костици слагате на трапезата за Рождество и Нова година за финансово благополучие и за здраве.

След това костите и люспите се изхвърлят в течаща вода – река или в морето, или се изгарят в печката. Не се хвърлят в боклука.

На 6 декември и на празника Никулден професионален празник празнуват банкерите и търговците.

На Никулден си спомняме за уста Колю Фичето – най-големият самоук майстор първостроител на България, издигнал уникални и неповторими църкви, манастири, училища, мостове. Той е построил три единствени неща. Това е чешмата в двора на Соколския манастир до Габрово, ханът на хаджи Николи и фабриката на Стефан Карагьозов във Велико Търново.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.