Направленията от личния лекар за специалист отпадат

0
473

Министърът на здравеопазването Петър Москов издаде нова наредба, с която се определя редът и начина за извършване на прегледите от лекар специалист

Както ще чуете от видеото по-долу, до сега здравеопазването на ниво личен лекар се е крепило от онези пациенти, които са здрави и на които не им се налага в продължение на години да търсят своя личен лекар за направления за специалист.

А пациентите, които имат нужда от направление, дори и по-рядко да им се случи, знаят, че ако отидат в края на месеца, направленията вече свършили, а когато отидат в началото, личният лекар ги пази за средата на месеца.

С новата наредба на министър Москов, която влиза в сила от 1 януари 2016 г., но ще бъде обнародвана в ДВ до края на 2015 г., направления за специалист няма да бъдат издавани.

Това ще стане възможно, защото прегледите и лечението на пациентите ще бъдат обособени в два пакета – основен и допълнителен. Тези пакети влизат в сила от 1 април 2016 г. До тогава ще действа старата система с направленията.



Както излиза, винаги, когато пациент има нужда от лабораторни изследвания, преглед от специалист или преглед, извършен от скъпа апаратура, той ще може да го извърши.

napravlenie-lekar
Без направления от личния лекар за специалисти и други изследвания от 1 април 2016 г.

По електронен път ще бъдат отчитани всички прегледи за отделните пациенти. Това гарантира сигурност – няма да има възможност за облагодетелстване на близки пациенти и приятели за сметка на случайните пациенти, както се случваше до сега.

На база на тях ще бъдат определяни броят изследвания за следващата година. Казано по друг начин, ако един пациент с болести е бил преглеждан няколко пъти от личния лекар и от специалист през 2016 г., това означава, че за 2017 г. за неговия пакет трябва да има предвидени поне толкова на брой изследвания и прегледи.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.