БПЦ промени датата на важен християнски празник за 2015 г.

0
247

Въпреки, че променената дата е заложена в календара на БПЦ, твърде малко вярващи са обърнали внимание и сега всички сме неочаквано изненадани

Както напомниха по време на емисията Новини по bTV, за 2015 г. Игнажден няма да празнуваме на 20 декември в неделя, а на 19 декември.

Промяната е направена от сливенски митрополит Йоаникий, който изготвя църковния календар за всяка следваща година, изчислява датите за подвижните празници – Великден – Възкресение, Възнесение, Задушница преди Великия пост.

Причината е използваният от БПЦ Цариградски типик (устав), докато само в някои български манастири използват другия Йерусалимския типик.

Въпреки, че за 2015 г. БПЦ е заложила Игнажден за 19 декември, православни свещеници съветват миряните и християните да почетат паметта на Свети Игнатий Богоносец както предпочитат – на 20 декември – както е по традиция или на 19.



*********

carkva
Празникът Игнажден е изместен за 19 декември през 2015 г.

За Свети Игнатий Богоносец и многото народни традиции, които спазваме на Игнажден научете ТУК >>>.

*********

Не забравяйте, че от 15 декември Светият синод въведе нови двойно по-високи цени за свещите в храмовете.

Понеже 1 килограм свещи вече струва не 40, а 80 лева, следователно за най-евтините свещи заплащаме по 0,20 лв., а за най-скъпите – по 2,00 лева, припомниха от dnes.dir.bg.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.