Почитаме млада мъченица и български светец: Честит Имен Ден!

0
622

Денят 24 декември свързваме с Рождество Христово. Но на същия ден почитаме паметта на млада светица, която има необикновена съдба. Честит Имен Ден!

Света Евгения е наречена още  Римлянка, защото е родена във вечния град Рим.

Света Евгения имен ден
В деня на Света Евгения: Честит Имен Ден!

Тя  била  дъщеря на богати, знатни и уважавани родители – Клавдия и Филип.

Но те  били езичници.

Бащата Филип бил назначен да управлява град Александрия в Египет, където се намирала най-голяма библиотека в света, възстановена преди няколко години.



От малка Света Евгения получила отлично образование; имала изискани  маниери и обноски. По рождение била невероятно красива и умна.

Света Евгения се запознала с християни, които променили нейния светоглед и тя станала последовател на Иисус Христос.

След като приема нелегално християнството, бяга от дома си преоблечена като мъж и така под прикритие се установява в един мъжки манастир.  Никой от братята монаси не подозирал, че Света Евгения е жена.

Когато старият игумен на Светата обител се разболял и умрял, на негово място избрали Света Евгения. Вярата и молитвите развили интуицията на Света Евгения. Тя започнала да лекува болни хора с помощта на молитви.

Случило се, че помогнала на една жена на име Мелантия да оздравее. Но Мелантия, без да подозира, че под расото живее жена, а не мъж, искала да прелъсти монаха-спасител.

Естествено, Света Евгения трябвало да разкрие своята самоличност, за да се защити, а Мелантия решила да отмъсти и наклеветила монаха. Разкрила, че това е жена, която се опитала да прелъсти Мелантия.

Наложило се Света Евгения да разкрие коя е и пред управителя на Александрия – нейният собствен баща.

evgenia-sv
Вградени чудотворни мощи на Света Евгения – можете да им се помолите за здрави и помощ за всичко, от което имате нужда

Родителите били изключително доволни, че тяхната дъщеря не е загинала или безследно умряла. В знак на благодарност цялото семейство приело Христовата вяра, но бащата бил уволнен от поста управител.

Наложило се цялото семейство да се върне обратно в Рим. Те се установили в покрайнините на града, понеже нямали вече достатъчно пари, за да наемат подходящ дом.

Света Евгения се запознала с Васила – знатна девойка, която направила християнка. Клюкари докладвали на градоначалника на Рим за Света Евгения и нейната другарка Васила, че се християнки.

Били заловени и подложени на нечовешки мъчения, понеже отказали да се отрекат от своята Христова вяра. Осъдили ги на смърт чрез обезглавяване.

Имен ден празнуват Евгения, Женя, Жени,  Евгени, Евгений, Бистра, Благородна, Благороден, Малика, Малик, Малена, Мален, Малин, Малина.

*********

На 24 декември, но без имен ден, почитаме паметта на преподобния Николай – войн български, който прекарал последните години от своя живот в расо.

Той бил войник при император Никифор – един от най-славните войни. Живял скромно и целомъдрено. Получил Божествено видение и просветление, че император Никифор ще бъде сразен от хан Крум Български.

Полученото видение се изпълнило напълно. След като Никифор бил заловен, а от неговия череп хан Крум направил чаша, войнът Николай напуснал службата и се заселил в манастир. Там доживял до дълбока старост.

**********

На 24 декември вечерта всички християни ще почетем  най-великото чудо на Земята – раждането на Сина Божий, за когото било предизвестено още в най-древните писания от Стария завет.

Както всеки велик празник, така и на Рождество, освен със смирение, християните ще празнуваме с празнична трапеза за Бъдни вечер.

Полезни и важни съвети, заедно с молитвите, които се четат на Бъдни вечер можете да научите  ТУК .

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.