Традиционна българска питка за Коледа приготвяме лесно (+видео)

0
638

На трапезата за Рождество Христово (Коледа) слагаме и традиционна българска питка с паричка и с късмети.  Приготвяте я бързо и лесно

Има много рецепти и начини за приготвяне на питка – с жива мая, със суха мая, със сода, с квас и други.

питка
Пригответе най-вкусната питка за Коледа

Изгледайте видеото и вижте как точно да приготвите тази питка, която ще сложите на вашата празнична трапеза.

Демонстрацията прави д-р Надежда Савова-Григорова. Надежда Савова  развива изключително активна дейност по популяризиране на хляба като част от културата не само на българския народ, но и на целия свят.

Надежда Савова-Григорова пътувала по света, докато вземала докторска степен от университета в Пенсилвания и по този начин успяла да се срещне с безброй много традиции за приготвяне на хляб.Първата хлебна къща открива в Габрово, в родната къща на нейната прабаба.

В същата сграда освен прекрасна пещ за изпичане на вкусен хляб, е организирана дейността на читалище “Св.Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски”.

Името не е избрано случайно. Това са двама от тримата габровски светци. Третият е Свети Лазар Дебелдялски и Български.

Надежда Савова-Григорова откри още хлебни къщи в България, а след това отново тръгна като истински мисионер по света, където успя да организира подобни къщи на всички континенти.

Надежда е впечатлена как в различните страни приготвят хляб от царевично брашно, от картофено брашно, от оризово брашно и други.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.