Така се гадае за любов на Бъдни вечер

0
345

Бъдни вечер свързваме с редица поверия и народни традиции, които подсказват какво бъдеще ни очаква, включително и за любов

Дали годината ще бъде плодородна, дали ще се родят много животни, плодове и зеленчуци, не е най-любопитното нещо за младите хора, които копнеят да срещнат своята любов.

На Коледа, докато коледарите обикалят от дом на дом и пеят песни за благоденствие, може да видят и някоя девойка, в която да се влюбят, но това не означава, че девойката също ще изпита чувства и копнежи по този ерген – коледар.

На Лазаровден неомъжените девойки стават лазарки. Те изгарят от любопитство да научат дали ще се омъжат през настоящата година и кой ще бъде техният избраник.

Такива гадания се извършват и на Бъдни вечер.



Първото гадание става спонтанно. По време на вечерята на Бъдни вечер момите и ергените, които са любопитни да научат за кого ще се омъжат – оженят, трябва да станат от трапезата без да ги забележат останалите от семейството.

Трябва да стигнат до дома на своите съседи и да подслушат какво си говорят.

badni-vecher
От Бъдни вечер научаваме какво бъдеще ни очаква дори и в любовта

Първото име на жена или на мъж, което успеят да чуят, така ще се наричат техните бъдещи мъж или жена.

Но това е доста по-трудно за изпълнение начинание, а много по-лесно е следващото.

Неомъжените – неоженените отчупват парченце от питката за Бъдни вечер и след края на вечерята го слагат под своята възглавница.

През нощта те ще сънуват човека, с когото им е писано да живеят в бъдеще.

Като стана дума за питка, празничната питка за Бъдни вечер не се меси от неомъжена девойка, защото тя ще се задоми, ще отиде да живее в дома на своя мъж и така ще изнесе богатството и берекета на своите родители.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.