Днес е велик празник! ЧИД!

0
454

За християнството и християните 26 декември е велик празник.  Честит Имен Ден!

След като отпразнуваме Бъдни вечер и Рождество Христово, Светата православна църква отдава почит на Божията Майка Мария и на Свети Йосиф.

Това става на 26 декември.

Прославата към Пресвета Богородица е заслужена, защото без тази велика жена, нямаше да се случи най-великото чудо на света – раждането на Младенеца Иисус Христос, специално изпратен на Земята от Всевишния с важна мисия.

Затова празникът се нарича   „Събор на Пресвета Богородица“.



На този ден в храмовете казват: „Дойдете да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!“

26 декември е един от големите празници, посветени на Пресвета Богородица, така както нейното Успение (15 август), Рождество (8 септември), Въведение (21 ноември), Благовещение (25 март), Рождество Христово (25 декември).

Днес Божията майка чува молитвите на вярващите още по-ясно и помага много повече, затова е важно да отидете на църква, да й се поклоните и да се помолите за добро за вас, вашите близки и за всички хора по света, защото всички ние сме едно огромно цяло, свързани по безброй много начини.

На 26 декември почитаме и вдовеца дърводелец Свети Йосиф, обручника на Дева Мария, на когото Господ възложил задачата да се грижи за Пресвета Богородица и за Младенеца.

maria-sv-sabor
Събор на Пресвета Богородица
maria-sv-sabor
Събор на Пресвета Богородица

На 26 декември тачим паметта на Свети цар Давид, който е  родоначалник на семейството на Иисус Христос по майчина линия – Дева Мария е дъщеря на Света Анна и Свети Йоаким, наследници на Свети цар Давид.

Почитаме още Свети Яков, брат Господен, станал първият  християнски епископ на гр.  Йерусалим и Свети свещеномъченик Евтимий, епископ Сардийски.

 

maria-sv-sabor
„Събор на Пресвета Богородица“ – чудотворна икона от Атон – Пресвета Богородица и Иисус, Свети Йосиф и малкият Свети Яков, брат Господен

Имен ден празнуват Йосиф, Йоско, Йоска, Дарко, Дарка, Дарин, Дарина, Дария, Давид.  

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.