Либерализацията на електро-енергийния пазар е добра за потребителите

0
252

Теменужка Петкова – министър на енергетиката направи обяснения относно предстоящата либерализация на електро-енергийния пазар

Докато гостува в предаването „Лице в лице“, водещата Цветанка Ризова искаше да научи повече относно предстоящата либерализация.

В началото на процеса предстои цената на тока да се повиши, но това увеличение ще бъде незначително.

Цветанка Ризова нарочно се опита да уточни какво означава „незначително“, но министър Петкова не успя да цитира проценти.

Либерализация на  електро-енергийния пазар означава, че започват да действат изцяло пазарните механизми върху цената на тока, а не както до сега цената да бъде регулирана от ДКЕВР.



Цената на тока ще се формира от търсенето и предлагането, както и от конкуренцията между отделните доставчици.

Дружествата, които ще предлагат електроенергия имат интерес да предлагат тока по-евтино, за да имат повече потребители.

temenujka-petkova
Министър Теменужка Петкова

След като бъде осъществена предстоящата либерализация, цената на тока ще се повиши, но министър Петкова отново не можа да цитира проценти.

Тя обясни, че за най-бедните потребители ще има специални преференции. Чрез социалното министерство ще бъдат изготвени списъци на българите, които влизат в групата на бедните, за да се възползват от предстоящите преференции, но това ще се случи около средата на следващата година.

По принцип в Западна Европа от много години токът достига до домовете и офисите чрез различни доставчици.

Миналата година в Англия трябваше да сменят доставчиците си. В чужбина от години вече имат изградени механизми и начини, по които тези процеси се случват. У нас не е ясно как ще се справим с това ново предизвикателство.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.