Така се прави италиански празничен сладкиш „Панетоне“ (досущ като оригинала става)

0
787

Италиански празничен сладкиш „Панетоне“ е наслада за сетивата

Защо не си направим нещо вкусно и красиво за десерт към обилната трапеца по празниците?! Подходяща в случая е рецептата за този италиански сладкиш, или кекс – както искате го наречете, но е страшно вкусен.

Трябват ни около 300 грама брашно, стотина грама масло, 75 грама сушени плодове по избор, 75 грама стафиди, 75 грама захар, 25 грама масло, три яйца, една трета от пакетче мая, малко лимонова кора, едно пакетче ванилия и половин лъжичка с есенция на ром.

Чудно вкусно Панетоне, досущ като истинското става
Чудно вкусно Панетоне, досущ като истинското става

Маята първо я размиваме в малко хладка вода и след това я смесваме с половината част от брашното. Правим тесто, а от това тесто правим топче.

В една по-голяма тенджера сипваме близо два литра хладка вода и поставяме тестото – чакаме докато то не изплува на повърхността й. Другата половинка от брашното я смесваме с всички останали съставки като сушените плодове предварително сме ги нарязали на по-малки парченца или най-добре на кубчета.



Двадесет минути по-късно смесваме и двете теста, а накрая всичко размесваме заедно. Месим много добре, за да се получи напълно единна маса.

Накрая ни трябва по-висока цилиндрична форма – ако не разполагате с такава, става и кутия от сухо мляко или нескафе. Формата я намазваме с масло и после именно в нея слагаме готовото омесено тесто. Трябва да оставим да втаса за близо четиридесет минути на топло в кухнята.

Когато вече е втасало добре, нашето Панетоне се намазва от всички страни с яйцето, което сме разбили вече и се поръсва с едрата захар. Всичко вече е съвсем готово, така че чевръсто го мятаме във фурната, загрята на 180 градуса и печем за не повече от четиридесет минути.

Това е цялата философия на италианския празничен кекс Панетоне. Ето, че и ние самите може лесно да си го направим, без да се налага да даваме луди пари по магазините. Да ви е супер сладичко – в което сме сигурни!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.