Полезни напътствия, с които осъзнаваме Божията промисъл

0
230

Тези  духовни напътствия са изключително полезни, защото чрез тях ние започваме да вникваме в Божията мъдрост и промисъл

Свети Силуан Атонски  живял в периода 1866 до 1938 г. на Света гора, Атон, откъдето идва прозвището Атонски.

Посветен на Всевишния, Свети Силуан Атонски достига да изключително важни изводи и прозрения, които систематизира и споделя със своите братя монаси.

„Господ обича хората, но изпраща скърби, за да познаят хората немощта си и да се смирят и за смирението си да приемат Светия Дух, а със Светия Дух – всичко добро, всичко радостно, всичко прекрасно.

Някой много страда от бедност и от болести, но не се смирява и затова страда без полза. А който се смири, ще бъде доволен от всяка съдба, защото Господ е богатството и радостта му и всички хора ще се удивляват на красотата на душата му.



Казваш: “Имам много скърби”. Но аз ще ти кажа или по-добре Сам Господ казва: “Смири се и ще видиш, че бедите ти ще се превърнат в покой, така че и ти самият ще се удивиш и ще кажеш: “Защо по-рано се мъчих и скърбях така?”.

hristos-angels-saints
Иисус Христос

А сега се радваш, защото си се смирил и е дошла Божията благодат. Сега, макар и да живееш в бедност, радостта не ще те напусне, защото в душата ти има мир, за който Господ е казал: Моя мир ви давам. Така Господ дава мир на всяка смирена душа.

Св. Силуан Атонски

***********
„Господ вижда сърцето ми, намеренията ми и мотивите ми във всичко, което върша или не върша и всичко е за прослава преди всичко на Божието име, за въцърковяване  (православно просвещение на народа ни/ на българите) и за връщане към здравия корен на българщината.

Церкви и Отечеству на ползу!“

siluan-sv
Свети Силуан Атонски

Св. Силуан Атонски

**********

„Душата не може да има мир, ако не се поучава ден и нощ в Божия закон, защото този закон е написан от Божия Дух, а Божият Дух преминава от Писанието върху душата, и душата чувства наслада и приятност в това, и вече не иска да обича земното, защото любовта към земното опустошава душата, и тогава тя става унила и подивява, и не иска да се моли на Бога.

А врагът, виждайки, че душата не е в Бога, я разколебава и свободно влага в ума каквото си иска и гони душата от едни помисли към други, и душата прекарва целия ден в такъв безпорядък и не може да съзерцава чисто Господа.

Който носи в себе си мира на Светия Дух, той излива мир и върху другите; а който носи в себе си злия дух, той излива зло и върху другите.

Св. Силуан Атонски

***********

„Ето най-краткия и лек път към спасението:

Бъди послушен, въздържан, не осъждай и пази ума и сърцето си от лоши помисли, а мисли, че всички хора са добри и Господ ги обича.

За тези смирени мисли благодатта на Светия Дух ще живее в теб, и ти ще кажеш: “Милостив е Господ”.

А ако осъждаш, роптаеш, обичаш да изпълняваш своята воля, макар и много да се молиш, душата ти ще оскъднее и ще кажеш: “Господ ме е забравил”. Но не Господ те е забравил, а ти си забравил, че трябва да се смиряваш, и затова Божията благодат не живее в душата ти. А в смирената душа тя влиза лесно и ѝ дава мир и покой в Бога. Божията Майка е била най-смирена от всички и затова се прославя и от Небето, и от Земята.

И всеки, който се смирява, ще бъде прославен от Бога и ще види Божията слава.“

Св. Силуан Атонски

***********

„Горделивият не иска да живее по Божията воля. Той обича сам да управлява себе си. И не разбира, че без Бога на човек не му достига разум да управлява себе си. И аз, когато живеех в света и не бях познал още Господа и Неговия Свети Дух и не знаех как ни обича Господ, разчитах на собствения си разум.

Но когато познах чрез Светия Дух нашия Господ Иисус Христос, Божия Син, душата ми се отдаде на Бога и приемам всичко скръбно, което ми се случи, и си казвам: “Господ бди над мен. От какво да се плаша?”.

А по-рано не можех да живея така.“

Св. Силуан Атонски

Полезните напътствия и съвети достигнаха до нас, благодарение на свещеник Васил Василев.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.