Традициите и обичаите, които спазваме за Нова година

0
580

За разлика от Бъдни вечер, когато се събира цялото семейство, Нова година е празник за приятели и компании

В миналото, когато не е било характерно ходенето на приятелски събирания и купони, за Нова година семейството отново се събирало заедно.

Но на трапезата слагали месо от закланото прасе, кървавица, пача.

Имало готвена или пълнена пуйка, кокошка или петел. Богатата на храна трапеза е символ на стремежа за плодородие и изобилие през настъпващата година.

Освен ракия, вино и туршии, старите българи приготвяли баница, в която слагали паричка.



Днес баницата е пълна с късмети, но ние забравяме, че едно парченце трябва да отделим за Пресвета Богородица, което слагаме пред нейната икона вкъщи, за да пази дома от болести, беди и злини.

Тази традиция определено е забравена, за разлика от Бъдни вечер, когато знаем, че парче от питката наричаме за Божията майка и поставяме около нейната икона.

nova-godina
Направете тази Нова година червена и незабравима

Късметите в баницата са придружени с дрян, за да бъдем жилави и здрави като дървото дрян.

Вържете червени кончета, за да бъдете здрави. Най-възрастният член трябва да завърти 3 пъти готовата изпечена баница с късмети. След това започва тегленето на късмет за всеки от присъстващите на тържеството.

Късметите – дрян и листчета не се изхвърлят в боклука, а се изгарят в печката.

По-нова традиция е за Нова година към празничния тоалет човека да добави нещо ново. Дори и да бъде дребен аксесоар като нова вратовръзка, шалче, герданче, коланче или дори шнола за коса.

Вероятно вие вече сте подготвили тоалетите, с които ще посрещнете Новата година, но не трябва да забравяте, че настъпващата 2016 г. ще бъде под знака на Червената огнена маймуна.

Водещият цвят за късмет и успех е червеният. Затова е важно да добавите нещо в червено към вашия тоалет, колкото и дребно да бъде то. Имате още време до вечерта на 31 декември да се справите и с тази дребна задача.

baniza-kasmeti
Нова година не може без баница с късмети

Като стана въпрос за подаръци, на Коледа е прието да се подаряват подаръци. Но ако вие възнамерявате да празнувате Нова година с приятели, редно е да им купите нещо. Макар то да е дребно и закачливо, което ще им достави радост и ще ги накара да се усмихнат.

Ако все още не сте избрали подаръците за вашите приятели, купете им нещо в червено или поне с червен цвят по него.

На празничната трапеза е важно отново да сложите люспите от никулденския шаран, които използвахте за трапезата на Бъдни вечер,  за да имате просперитет. Заедно с люспите би трябвало да имате и поне по 1 костица от никулденския шаран за здраве и благополучие, която също слагате под чинията.

След Нова година можете да си ги запазите до следващия Никулден или не. Тези люспи и кости не се изхвърлят в боклука, а се изгарят или се пускат в реката.

За 2016 г. на трапезата беше добре да сложите нещо в червен цвят – салфетки, повече червени играчи за декорация, червени чинии или чаши, за да синхронизирате с годината на Червената огнена маймуна.

През 2017 г. управляващ цвят е жълтият, защото ще бъдем под знака на Петела.

Покривка, салфетки, декорации и други в жълто ще ви донесат огромен късмет.

Цялата информация събра и адаптира Милена Христова

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.