Изтъкнат БГ православен духовник разкрива пред нас силата на вярата

0
478

Много се говори и в същото време малко се знае за вярата и за любовта. Научете повече за тези два важни стълба, на които се крепи християнството

Силата на любовта и на вярата разкрива пред нас мъдростта на Неврокопски митрополит Борис, роден на Архангелов ден през 1888 г.

Позорно убийство от друг свещеник слага край на земните дни на митрополит Борис и Господ прибрал душата му отново на Архангеловден, но 60 години по-късно, през 1948 г.

Неврокопски митрополит Борис остава в българската и църковна история като  един изключително активен православен духовник и пастир на Неврокопска епархия – построил повече от 20 храма.

Участвал в проговорите за  вдигане на схизмата на БПЦ от Цариградската патриаршия и признаването й за равнопоставена с останалите православни църкви. В проговорите участват още митрополит Софроний Търновски и  митрополит  Андрей Величкий.



carkva
Силата на вярата

Това е огромно постижение за нашата църква и вяра!

*********

„Бог е любов – и любовта е най-съвършената и най-великата сила, която изхожда от Бога и прониква човека.

Тя върши чудеса. Без нея нищо не сме, каквито и други качества  да имаме.

Най-издигнат и най-съвършен е оня човек, който е проникнат от най-голяма степен от Божествената любов. Той стои най-близо до Бога.“

Неврокопски митрополит Борис  (1888-1948)

*********

boris-nevrokopski
Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Борис

„Не е ли мъчение да бъдеш истинен между лъжци, честен между безчестни, свестен между безсвестни, смирен между надменни, щедър между алчни, кротък между жестоки, добър между зли?

Не и ли мъченичество да проповядваш истината тогава, когато господарува лъжата – да крепиш добродетелта тогава, когато се шири порокът;  да защитаваш правдата тогаз, когато вилнее безправдието?

Но истинското мъченичество почва тогава, когато се отречем от себе си напълно и се обречем изцяло на истината, правдата, доброто, любовта и се пожертваме за тях, – когато нашият живот бъде непрекъснато служение на тези светли сили и непрестанна жертва за тях, когато ние им послужим и с живота, и със смъртта си.“

Неврокопски митрополит Борис  (1888-1948)

**********

„Явиха се у нас хора, които започнаха да считат доброто за зло и злото за добро; истината за лъжа и лъжата за истина; правдата за безправие и безправието за правда; добродетелта за порок и порока за добродетел; честта за безчестие и безчестието за чест!

Това е най-голямото падение, до което може да стигне човекът, падение, при което в него не остава почти нищо човешко.“

Неврокопски митрополит Борис  (1888-1948)

**********

„Една велика идея умира само тогава, когато няма кой да умре за нея. Правдата побеждава тогаз, когато има кой да се бори за нея, истината тържествува тогаз, когато има кой да се жертва за нея.“

Неврокопски митрополит Борис  (1888-1948)

**********

„Трябва да се свият всички знамена на раздор и разединение, на ненавист и озлобление, на вражда и разрушение – трябва всички племена и народи, всички слоеве и съсловия, всички дружби и сдружения да свият и захвърлят своите знамена и да се обединят под едно единствено знаме: знамето на Кръста!

Защото няма друга сила, чрез която бихме могли да победим злото, освен силата на Кръста.“

Неврокопски митрополит Борис  (1888-1948)

**********

„Вярата е тайнствената спасителна връзка, която ни свързва с първоизточника на живота – Бога, и с всичко добро в тоя свят. Без нея не е възможен никакъв истински духовен живот. Вярата, ведно с любовта, е най-съвършеният дар и най-великата сила на човешкия дух.“

Неврокопски митрополит Борис  (1888-1948)

**********

Мъдростта на Неврокопски митрополит Борис достигна до нас, благодарение на свещеник Васил Василев, а от видеото по-долу ще научите любопитни документални факти за живота и делата на уважавания и обичан владика.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.