Неземно вкусно – тайната на известната софийска пирамида (лучник с кайма и гъби)

0
644

Казва се софийска пирамида и буквално се разтапя, толкова е вкусно

Не пропускайте да си приготвите тази чудна вкусотия, която се нарича софийска пирамида. Това е лучник с кайма и гъби, който се топи в устата, а рецептата е повече от елементарна за всяка домакиня.

Трябва да имаме 500 грама кайма, 300 грама гъби печурки, седем глави лук, лъжичка червен пипер, лъжичка чубрица, малко кимион, черен пипер и сол на вкус, три яйца, около 200 грама олио и 22 листа от кори за баница.

Страшна работа става този лучник с кайма и гъби
Страшна работа става този лучник с кайма и гъби

Гъбите и лука ги нарязваме, но не на много едро и ги запържваме на котлона. После добавяме към тях каймата и бъркаме хубаво, за да се раздроби добре. Накрая слагаме и подправките – сол, черен пипер, чубрица, кимион и червен пипер. Объркваме добре още веднъж и сваляме от котлона.

Яйцата ги разбиваме с олиото, защото с тях после започваме да намазваме корите за баницата. Самите кори ги поставяме слепени по две и намазваме горната кора с въпросната смес от яйцата и олиото. В долната част поставяме от плънката, а после вием на руло.



Така едно по едно, правим десет рула. Накрая си приготвяме по-голяма правоъгълна тава, която намазняваме с олио. В нея първо поставяме останалите две кори и мажем горната с плънката. Над нея поставяме четири от готовите и навити рула, върху тях още три, после две и накрая трябва да остане само едно руло, което да имитира върха на пирамидата.

Завиваме всички рула с долните кори, които сме поставили в тавата, мажем го с олио и яйце и ги оставяме във фурната, където трябва да се пекат за около 50-55 минути. Добре е фурната да работи на не повече от 180 градуса, за да се изпекат наистина хубаво, без риск от загаряне или степване.

Сами ще видите каква чудна вкусотия става това и сме сигурни, че и занапред ще си правите тази софийска пирамида. Хубав апетит и да ви бъде много сладко на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.